Cum inversezi efectele viciilor asupra sanatatii? (I)

Cum inversezi efectele viciilor asupra sanatatii? (I)
  calendar_month        
Poti inversa efectele nocive ale fumatului sau bronzatului de care te bucurai in tinerete? Iata ce se mai poate face acum pentru sanatatea ta!

Fumatul

Cancerul la plaman este cauza principala de moarte canceroasa la femei. Exista 4000 substante chimice in tigara care se pare ca le ataca mai virulent pe femei decat pe barbati.
Insa vestea nu e chiar atat de trista. Fostii fumatori pot fi convinsi ca dupa 10 ani fara sa puna tigara in gura vor reveni la un risc de cancer bronho-pulmonar egal cu al acelora ce nu au fumat niciodata.

Din nefericire, odata cancerul instalat, el nu mai poate fi inversat, insa sistemul cardiovascular isi revine. Dupa 24 ore de la renuntarea la fumat , vasele sangvine se simt mai bine. Dupa 1 an, riscul de infarct se reduce cu 50%, iar dupa 15 ani, riscul de boala cardiovasculara devine egal cu al unui nefumator.

Fostii fumatori se pot proteja de boli consumand mai multe fructe si legume decat un nefumator (5-7 portii pe zi) si trebuie sa-si faca obligatoriu o ecografie la plaman si o tomografie pe creier pentru a se convinge ca totul este in ordine.

Cafeaua

Nu exista nicio legatura dovedita intre cafeina si boala cardiovasculara sau cancer, atat vreme cat te rezumi la mai putin de 6 cani pe zi. Consumul de cafea pe termen lung reduce riscul de diabet tip 2, iar un alcaloid din cafea ne apara de carii.

Totusi, consumul mai mare de 300 mg cafea pe zi, combinat cu calciu insuficient, contribuie la pierdere osoasa, asadar bautorii de cafea, ceai si cola ar trebui sa compenseze cu o suplimentare de calciu.

Atata timp cat te rezumi la doua cani de cafea pe zi si adaugi lapte pentru calciu, poti sa-ti satisfaci viciul in continuare.

Arsurile solare

Desi dermatologii stiu ca razele UV altereaza ADN-ul uman, ce duce eventual la cancer, ei nu stiu totusi cand expunerea la soare este destul de mare pentru a dauna ADN-ului.

De asemenea, ei nu pot spune cu siguranta cine va face cancer sau cat de repede dupa o arsura solara se poate dezvolta cancerul. De aceea, daca ai o fire solara, ar trebui sa mergi la un dermatolog anual, sa te dai cu crema fotoprotectoare zilnic, sa eviti orele periculoase in plin soare si sa-ti acoperi cat mai mult pielea.

Citeste si partea a II-a a articolului, despre efectele alcoolului, concertelor asurzitoare, mancarii fast-food si dietelor yo-yo!

Recomandari