Cum iti dai seama daca ai probleme cu glanda tiroida

Cum iti dai seama daca ai probleme cu glanda tiroida
  calendar_month        
Problemele glandei tiroide afecteaza un numar ridicat de oameni care, sustin specialistii, de cele mai multe ori nu sunt constienti ca se confrunta cu disfunctii ale acesteia.

Inainte de a descoperi ca ai parte de probleme mai serioase de sanatate, identifica simptomele care iti pot indica in timp util daca ai probleme cu glanda tiroida.

Greutatea ta fluctueaza dramatic

Fluctuatiile de greutate reprezinta unul dintre cele mai comune simptome ale problemelor glandei tiroide. Este cazul sa incepi sa iti pui intrebari daca, desi urmezi intocmai un regim alimentar de slabit, nu reusesti sa scapi de kilogramele in plus sau daca, dimpotriva, depui eforturile necesare pentru a castiga in greutate, iar acest lucru nu se intampla.

Ambele situatii pot indica probleme ale glandei tiroide, responsabile pentru buna functionare a metabolismului. Totodata, daca, fara un motiv aparent, constati ca ai slabit sau te-ai ingrasat intr-o perioada foarte scurta de timp, este important sa consulti medicul specialist pentru a descoperi daca nu cumva suferi de probleme cu glanda tiroida.

Esti obosita sau suferi de insomnie

Oboseala constanta si nevoia de a dormi chiar si in timpul zilei pot indica o glanda tiroida hipoactiva. La polul opus se afla insomnia care, extinsa pe o perioada mai lunga de timp, poate fi un simptom al unei glande tiroide hiperactive.

Explicatia in ambele cazuri este legata de influenta pe care glanda tiroida o are asupra metabolismului. In prima situatie, glanda tiroida hipoactiva nu determina metabolizarea unei cantitati suficiente de energie pentru a putea functiona optim intreaga zi. In cea de-a doua, o cantitate prea mare de energie, metabolizata de o tiroida hiperactiva, iti poate periclita capacitatea de a adormi la ore rezonabile.

Te confrunti cu probleme emotionale

Alte simptome ale problemelor cu glanda tiroida sunt starile de tristete accentuata (depresie) ori anxietate. Primele caracterizeaza o glanda tiroida hipoactiva, in timp ce starile de anxietate sunt specifice persoanelor cu tiroida hiperactiva.

Inainte insa de a pune pe seama unor probleme cu glanda tiroida starile de tristete ori anxietate resimtite, este important sa descoperi daca prezinti si alte simptome specifice. In caz contrar, problemele emotionale nu au, cel mai probabil, nicio legatura cu cele ale glandei tiroide.

Ai parte de probleme menstruale si de fertilitate

Hipotiroidismul si hipertiroidismul pot cauza si probleme menstruale si de fertilitate. In primul caz, o glanda tiroida hipoactiva poate duce la menstruatii neregulate, rare sau chiar la disparitia lor completa, care pot indica instalarea infertilitatii.

La polul opus se situeaza glanda tiroida hiperactiva, care se manifesta prin menstruatii abundente si dureroase.

Ai colesterolul marit

Un nivel ridicat de colesterol "rau" LDL poate fi un simptom al unei glande tiroide hipoactive. Fenomenul este cauzat de metabolizarea ineficienta a grasimilor din organism.

Daca descoperi ca ai un nivel de colesterol LDL prea mare, nu ar strica sa consulti un medic endocrinolog care sa verifice buna functionare a glandei tiroide. Recomandarea vine ca urmare a faptului ca studii recente au dezvaluit faptul ca 50% dintre persoanele cu un nivel ridicat de colesterol din SUA sufera de hipotiroidism.

Alte semne care indica probleme cu glanda tiroida:



- piele aspra si uscata;
- par fragil si aspru;
- tranzit intestinal modificat (constipatie sau scaune lichide si dese);
- tremur al mainilor.

Autor: D.S.

Recomandari