Cum sa previi si sa tratezi cheagurile de sange
history_edu redactia ele.ro calendar_month 29 Feb 2012, 09:58
Cheagurile de sange sunt probleme medicale serioase, care afecteaza calitatea vietii si favorizeaza aparitia unor afectiuni serioase. Netratate, cheagurile de sange pot duce la atac cerebral, embolism pulmonar sau atacuri de inima .
Este foarte important sa ai un stil de viata sanatos, sa faci multa miscare si sa mergi la medic atunci cand apar simptome anormale.
Ce sunt cheagurile de sange
Cheagurile de sange pot aparea in diverse parti ale corpului, in diferite circumstante. Cele care apar ca raspuns la o rana sau taietura sunt benefice, deoarece opresc hemoragia.
Exista insa si situatii in care cheagurile de sange se formeaza in zone critice ale organismului, precum plamani sau creier, care necesita interventiie medicale de urgenta.
Cauzele cheagurilor de sange
Cheagurile de sange se pot forma in interiorul venelor mici de sange de la suprafata pielii, ducand la roseata localizata, durere si umflaturi. Aceste cheaguri mici, cunoscute sunt numele de flebita, duc foarte rar la complicatii severe.
Cheagurile de sange care se formeaza in interiorul vaselor de sange mai mari (tromboza) pot duce la simptome mult mai severe.
Cheagurile de sange se pot raspandi si in alte zone ale corpului, ducand la complicatii severe. De exemplu, cheagurile de sange se pot raspnadi la plamani, favorizand aparitia embolismului pulmonar. Cheagurile de sange care apar in zona inimii, cauzate de un ritm cardiac neregulat, se pot raspandi la creier, ducand la atac cerebral.
De asemenea, cheagurile de sange reprezinta un factor de risc major pentru afectiunile cardiovasculare.
Principalele cauze ale cheagurilor de sange sunt: operatiile chirurgicale recente varsta hormonii artificiali pilulele contraceptive cancerul fracturile obezitatea varicoza artimiile cardiace atacurile de inima medicamentele sarcina sedentarismul.
Simptomele cheagurilor de sange
Printre simptomele cheagurilor de sange se numara: umflaturi in zona bratelor sau picioarelor roseata a pielii durere in zona bratelor sau picioarelor senzatia de caldura in zona bratelor sau picioarelor.
Cand sa mergi la medic:
Mergi de urgenta la medic daca: nu mai poti respira bine simti dureri acute in mijlocul pieptului care dureaza mai mult de cateva minute te confrunti cu dureri care se extind catre umeri, brate, gat sau dinti nu mai vezi bine nu mai poti vorbi coerent.
Cum sa previi cheagurile de sange
Pentru a evita formarea cheagurilor de sange este foarte important sa ai un stil de viata sanatos si echilibrat, sa ai grija ce mananci si sa faci multa miscare.
Iata ce mai poti face pentru a preveni formarea chegurilor de sange: poarta haine confortabile, care sa nu te stranga mergi mai mult pe jos schimba pozitia corpului frecvent, in special in timpul calatoriilor lungi sau cand stai la birou nu sta jos mai mult de o ora consuma mai putina sare elimina kilogramele in plus.
Daca ai un stil de viata haotic, este foare important sa adopti masuri noi, care sa iti protejeze sanatatea. Consuma alimente sanatoase, da jos kilogramele in plus, ai grija de nivelul de colesterol si controleaza frecvent tensiunea arteriala.
De asemenea, este foarte important sa renunti sau sa limitezi fumatul si consumul de alcool.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre