Cum se ia tensiunea?
history_edu ele.ro calendar_month 11 Mar 2010, 18:22
Verificarea tensiunii reprezinta acum una din analizele de baza pe care le efectuam la orice consult medical, indiferent de problema pentru care am apelat la doctor.
Valoarea inregistrata pe care specialsitul o trece de regula in fisa de consultatii este formata din doua numere. Stii ce inseamna ele si ce parametrii de sanatate indica?
Verificarea tensiunii se face cu ajutorul unui dispozitiv medical numit tensiometru. El inregistreaza doua valori.
Prima fiind tensiunea arteriala sistolica, la contractarea inimii, mai exact maximul presiunii fluxului de sange atunci cand acesta curge dinspre artere sper organe.
A doua valoare, inregistrata la dilatarea inimii reprezinta presiunea vaselor sanguine atunci cand inima se umple cu sangele venit dinspre organele interne.
Valorile acestor doua masuratori sunt exprimate pe ecranul tensiometrului in milimetri (mm) de coloana de mercur (Hg). Prima valoare mai este denumita si "maxima" iar ce-a de-a doua, "minima".
Atunci cand se masoara tensiunea se iau in calcul mai multi factori, dintre care amintim:
-cat de elastici sunt peretii arterelor
-cat de puternica este forta de contractie a inimii
-cat de vascos sau fluid este sangele pacientului
Valoarea "maximei" la o persoana adulta normala nu are voie sa depaseasca 140 mm Hg, iar cea a "minimei" 90 mm Hg. Peste aceste valori se pune diagnosticul de hipertensiune, afectiune ce poate determina in timp aparitia unor afectiuni cardiace severe.
Tensiunea se poate verifica si acasa, de catre fiecare din noi, cu putin ajutor din partea unui alt membru al familie. Cele mai usor de utilizat sunt tensiometrele electronice, care afiseaza automat valorile tensiunii.
Daca vreti sa va masurati tensiunea acasa, este bine sa tineti cont de urmatoarele:
-nu se verifica tensiunea la mai putin de 1 ora de cand ati luat masa
-nu se efectueaza exercitii fizice intense, nu se bea/fumeaza cu mai putin de 1 ora inainte de verificarea tensiunii
-nu se utilizeaza tensiometrul pana ce acesta nu ajunge la temperatura camerei, daca a fost tinut inainte de utilizare in frig
-in moemtnul masurarii tensiunii corpul trebuie sa fie relaxat, de preferinta intins pe pat
Tensiunea se verifica cel mai bine la mana stanga, pozitionarea tensiometrului facandu-se pe partea interioara a bratului, in zona incheiturii palmei, deasupra zonei de puls.
Alte articole despre