Cuperoza - acnee rozacee

Cuperoza - acnee rozacee
  calendar_month        
Cuperoza este boala caracterizata prin aparitia de roseata (eritem), vinisoare (teleangiectazii) si cosuri (papulo-pustule). Este apanagiul persoanelor peste 30 ani (30-50 ani).

Cum se prezinta boala
Localizarile cele mai frecvente ale cuperozei sunt la nivelul obrajilor, nasului si barbiei. Debuteaza sub forma unei rosete, initial legata de emotii, schimbari de temperatura,
menstruatie, alcool, care este fugace si poate disparea in timp la incetarea factorului agresor.

In faza a doua a bolii roseata se combina cu teleangiectaziile ce apar sub forma de vinisoare rosii ce dispar la presiune pe obraz, nas, barbie; este forma numita cuperoza.

Dupa o perioada de timp se adauga cosurile, elementele papuloase, ce se pot suprainfecta, transformandu-se in pustule. In timp, netratata, boala se agraveaza, roseata devine permaneta, teleangiectaziile dau aspect dizgratios tegumentului, cosurile (pustulele) se hipertrofiaza, devin mai mari, iar la nivelul nasului, mai ales la barbati, poate apare o ingrosare a pielii, cu hipertrofia glandelor sebacee pe un fond rosu-violaceu care se numeste rinofima.

Evolutie
Evolutia bolii este lenta, de lunga durata, nu se poate vindeca spontan. Poate da complicatii oculare in timp: conjunctivite, blefaroconjunctivite si keratite foarte rebele la tratament. Pe rinofima pot apare si cancere cutanate.

La examen bioptic al pielii, se observa ingrosarea tegumentului si a glandelor din piele si a tesutului din jurul glandelor, vase dilatate si contorsionate si ingrosarea tesutului conjunctiv. Evolutia e cronica, prelungita cu pusee de acutizare si false remisiuni - in final aspectul facial este inestetic.

Cauze:
- Factorul vascular: instabilitatea motricitatii vaselor cu dilatarea crescuta la diferiti factori;
- Factorul endocrin: a fost factor incriminant (aparitia la menopauza);
- Factorul digestiv: prin asocierea cu gastrite, altemanta diaree - constipatie, colon iritabil;
- Factorul infectios: a fost incriminat prin prezenta in leziunile cutanate parazitului Demodex foliculorum, avitaminoze (vitaminele B2, B12).

Tratament:
Tratamentul este recomandabil sa fie facut sub stricta supravegherea a medicului ce trebuie sa aleaga tratamentul strict individualizat. In principiu tratamentul este medicanentos local si general, regim igienico-dietetic.

Tratamentul general: corectarea tulburarilor digestive, vitaminoterapie, antibioterapie dupa caz.

Tratamentul local: creme cu metronidazol, eritromicina sau usor reductoare sau alta crema in raport de faza clinica a bolii stabilita de medicul specialist.

Regim igienico-dietetic: evitarea alimentelor congelate, cu conservanti, evitarea factorilor excitanti de orice fel (alcool, tutun, cafea, etc), evitarea stresului, oboselii, etc.
Cel mai corect este sa va adresati medicului specialist, care va poate stabili forma clinica a bolii si tratamentul individualizat pentru dumneavoastra.


Multa sanatate,
DERMATONOU PAVEL KOZAK Bucuresti, Str. Plantelor nr. 52A, sect 2, Tel: 0213203002

Recomandari