De ce nu e sanatos sa bei MUST

De ce nu e sanatos sa bei MUST
  calendar_month        
Probabil ca astepti cu nerabdare sa bei deliciosul must, in plin sezon al culesului viei la inceput de toamna. Expertii in alimentatie au argumente pro si contra privind aceasta bautura traditionala a poporului roman, care furnizeaza multe substante beneficie organismului, insa poate predispune totodata ingrasarii si agravarii unor boli preexistente.

Mustul stimuleaza imunitatea corpului, gratie continutului de vitamine A, B1, B2 si C, fiind si o sursa excelenta de zinc, potasiu, calciu si magneziu.

Atunci de ce nu este bine sa il bei, te intrebi cu siguranta. Pentru ca abunda in zahar, conform retetei clasice de preparare, deci contine foarte multe calorii si predispune consumatorul la complicatii, daca are acesta are tulburari de glicemie sau diabet.

Efectele negative ale mustului

Strugurii, fructele din care se obtin vinul si mustul, iti protejeaza inima si sistemul circulator prin antioxidantii numerosi care neutralizeaza radicalii liberi.

Totusi, expertul in nutritie prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, spune ca mustul nu trebuie sa fie consumat in cantitati mari. In plus, anumite categorii de bonavi ar trebui sa il evite in totalitate, in special suferinzii de diabet.

"Mustul obtinut in stil traditional, prin stoarcerea strugurilor, pastreaza doar o parte din vitamine si minerale. Prin stoarcere eliminam coaja si cea mai mare parte a substantelor biologic active din struguri. Raminem doar cu apa si mult zahar", explica prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Un alt dezavantaj mentionat de nutritionist este aportul caloric foarte mare furnizat de must. Un litru din aceasta bautura de toamna contine aproximativ 180-220 g de zahar, iar in verile secetoase (precum cea de anul acesta), strugurii contin mai putina apa si mai mult zahar, ceea ce inseamna ca 1 litru de must poate ajunge sa furnizeze pana la 280 g de zahar. Consuma-l ca pe un desert, cu moderatie!

Alte studii desfasurate de cercetatori au descoperit o legatura stransa intre efectele consumului de must si simptome precum sensibilitate crescuta la variatiile de temperatura, agravarea acneei si declansarea disconfortului gastric.

Mustul nu este recomandat nici persoanelor care sufera de anemie, pentru ca are in compozitie chimicale care scad nivelul de fier din organism.

Strugurii rosii intregi, o alternativa sanatoasa

Ideal ar fi sa nu excluzi coaja atunci cand te infrupti din struguri in orice forma, deoarece in ea sunt concentrate substantele cu proprietati antioxidante alte fructelor (in special antocianinele, resveratrolul si acidul elagic), considerati de specialisti anticancerigeni puternici. Resveratrolul s-a dovedit util in combaterea simptomelor astmului si prelungirea vietii, in urma unor studii extinse desfasurate de experti.

Vrei o alternativa sanatoasa pentru mustul traditional? Consuma suc proaspat de struguri rosii, pe care il poti prepara la blender.

"Daca insa punem strugurii in mixer, mustul astfel obtinut pastreaza vitaminele si mineralele din strugurii proaspeti. Invatati copiii sa manance strugurii cu tot cu coaja si samburi", compleaza doctorul in alimentatie Mencinicopschi.

Tu ai sesizat reactii negative in urma consumului de must? Impartaseste-ti cu noi experienta!

Autor: Adelina Dobrin

Recomandari