De ce te doare spatele

De ce te doare spatele
  calendar_month        
Pentru o afectiune atat de comuna precum durerea de spate este surprinzator de greu sa gasesti un diagnostic exact pentru fiecare pacient in parte. In mai mult de 85% din cazuri, este practic imposibil sa stii cu exactitate care este cauza durerii. Acestea fiind spuse, nu este surprinzator ca si tratamentul poate fi destul de evaziv.

Daca nu ai si durere de picioare, care de obicei inseamna ca ai un nerv ciupit, medicilor le este foarte greu sa stabileasca sursa durerii. Spatele unui individ are multe structuri: muschi, ligamente, articulatii, discuri si nervi, si fiecare dintre ele pot cauza probleme.

Cel mai adesea, cauza este uzura excesiva sau ranile musculare. Genul acesta de durere va disparea, cel mai probabil, in cateva saptamani, fara a necesita tratament. Dar intr-o structura atat de complexa precum este spatele, discurile dintre vertebre se pot si ele umfla, rupe sau uza. Vertebrele se pot deplasa. Canalul spinal se poate ingusta punand presiune asupra nervilor (afectiune cunoscuta sub numele de stenoza, o problema legata de imbatranire). Articulatiile care sustin coloana aliniata se pot inflama din cauza artritei sau a ranilor. Iar toate astea nu includ postura gresita, stresul, tumorile, osteoporoza, deformitatile coloanei… si lista poate continua.

Va trebui sa ai rabdare

Toate astea inseamna ca cei care sufera de dureri de spate vor trebui sa gaseasca putina rabdare si sa caute doctori care vor aborda durerea lor cu o examinare comprehensiva, un istoric complet, si apoi raze X sau RMN numai daca suspecteaza cauze specifice. Strategia pentru durerile cronice de spate implica un proces atent de eliminare care avanseaza foarte incet catre cel mai agresiv tratament: operatie chirurgicala.

Poate fi destul de greu sa ai rabdare cand ai dureri severe de spate. Dar in trecut lucrurile stateau si mai rau de atat. Acum 30 de ani era ceva normal sa operezi intai si in timpul operatie sa cauti cauza durerii. Acest lucru avea ca si consecinte un procentaj mai mic de vindecari si chiar si acestea, dureroase. Acum ca operatia este vazuta ca o ultima solutie, pacientii au ocazia sa caute intai metode de tratament cu mai putine riscuri.

Recomandari