De la ciroza la cancerul de ficat

De la ciroza la cancerul de ficat
  calendar_month        
Cancerul de ficat este din ce in ce mai frecvent. In majoritatea cazurilor, el urmeaza dupa o ciroza, boala care, la randul sau, este produsa de virusul hepatitic C.

Prima cauza a cancerului de ficat: ciroza

In marea majoritate a cazurilor (90%), cancerul de ficat se dezvolta dintr-o ciroza, boala a ficatului ce poate fi considerata ca fiind o stare pre-canceroasa. Daca alcoolismul este un factor binecunoscut al cirozei, virusul hepatitic C reprezinta principala cauza a cirozei. Din 100 de persoane infectate cu virusul hepatitic C, 20 dezvolta o ciroza, iar 30% dintre acestea degenereaza in cancer de ficat.

In afara de virusul hepatitic C , ceilalti factori ce pot degenera in ciroza mai sunt: virusul hepatitic B, hemocromatoza (acumularea de fier in organism, boala genetica) si NASH (non alcoholic steato hepatis). Acesta din urma este un sindrom metabolic ce asociaza obezitatea, hipertensiunea si diabetul, ceea ce provoaca o supraincarcare a celulelor hepatice cu grasime si induce anomalii hepatice.

Acest risc se extinde rapid in tarile bogate si industrializate, unde obezitatea si proastele obiceiuri alimentare castiga teren.

52055.jpg

Diagnosticul si tratamentul cancerului de ficat

Inconvenientul major al cirozei si cancerului de ficat este ca raman mult timp asimptomatice, ceea ce intarzie diagnosticul si impiedica tratarea precoce si curativa. Obiectivele sunt deci preventia si depistarea precoce a cirozei, pentru a o impiedica sa evolueze in tumoare.

Cum se trateaza cancerul de ficat?

Tratamentele depind de stadiul tumorii, de agresivitatea sa, de numarul de noduli cancerosi, de localizarea acestora, de varsta pacientului etc. Ele sunt: transplantul hepatic, indepartarea chirurgicala a partii afectate din ficat sau distrugerea celulelor canceroase.

Aceste tratamente nu sunt totusi aplicabila la 75% dintre pacienti, recurgandu-se adesea la chemoembolizare: se injecteaza in artera hepatica molecule de chimioterapice si geluri capabile sa astupe artera, impiedicand astfel vascularizarea tumorii. Fara vase sangvine care sa irige zona, celulele canceroase ale ficatului nu pot supravietui.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

:(
  • person

    "astazi e o alta zi..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right