Deficienta de progesteron

Deficienta de progesteron
history_edu
Autor
redactia ele.ro
  calendar_month
Publicat
15 Mar 2012, 15:04
       
Progesteronul este un hormon feminin responsabil pentru ciclul menstrual regulat, insa protejeaza si fatul in timpul sarcinii. Insa, aproape orice femeie se confrunta cel putin odata in viata cu deficienta de progesteron, iar cauzele variaza de la femeie la femeie.

Progesteronul este unul dintre hormonii vitali pentru femei, joaca un rol esential in stimularea metabolismului si controleaza activitatile hormonale. Nivelul scazut de progesteron sau deficienta de progesteron poate duce la complicatii severe.

Progesteronul joaca un rol vital si in mentinerea sarcinii. Este produs de femei, in timpul ciclului menstrual.

Ce este progesteronul

Progesteronul este un hormon produs de ovare. Este responsabil pentru schimbarile care au loc in uter in a doua parte a ciclului menstrual. Pregateste uterul pentru implantarea oului fertilizat si ajuta la mentinerea acestuia in timpul sarcinii.

Simptome ale deficientei de progesteron

Deficienta de progesteron nu este intalnita numai la femeile care se apropie de menopauza, ci poate aparea si la femeile tinere. De cele mai multe ori, la femeile tinere deficienta de progesteron este asociata cu sindromul premenstrual.

Iata principalele simptome: infertilitate: femeile care sufera de deficienta de progesteron nu sunt capabileze sa ovuleze, ceea ce duce la infertilitate. avort: multe dintre avorturile experimentate de femei sunt cauzate de nivelul scazut de progesteron, organismul nemaifiind capabil sa tina sarcina. sindrom premenstrual: femeile care sufera de deficienta de progesteron se confrunta adesea cu anxietate sau schimbari de dispozitie. menstruatie abundenta: femeile cu deficienta de progesteron se confrunta adesea cu cicluri menstruale abundente, cu cheaguri de sange. ciclu menstrual neregulat: unele femei se confunta intr-o luna cu cicluri menstruale abundente, iar in urmatoarea luna se pot confrunta chiar cu lipsa menstruatiei. De asemenea, pot experimenta cicluri menstruale la fiecare 20 de zile. chisturi ovariene: chisturile ovariene apar adesea concomitent cu ciclul menstrual neregulat.

Alte simptome ale deficientei de progesteron sunt: depresia insomnia oboseala pierderea memoriei retentia de apa grasimea abdominala bufeurile uscaciunea vaginala sistem imunitar slabit libido scazut durerile articulare infectiile urinare deficienta de magneziu.

Cauzele deficientei de progesteron

Printre cauzele deficientei de progesteron se numara: stresul dieta haotica consumul in exces de carne pilulele contraceptive afectiunile tiroidiene terapiile hormonale.

Daca observi simptome neobisnuite este foarte important sa mergi la medic, care este singurul in masura sa puna diagnosticul corect si sa iti prescrie medicamentele potrivite.

Unele femei apeleaza la medicamente si tramente fara prescriptie, care sa amelioreze simptomele. Nu este insa indicat sa iei astfel de medicamente, deoarece pot avea consecinte grave.

Cel mai indicat este sa apelezi la remediile naturale, disponibile chiar in bucataria ta. Carnea de pui si vita, ouale si produsele lactate contin cantitati importante de progesteron. Nucile, cereale integrale fortificate sau fructele de mare sunt alte alimente pe care este indicat sa le introduci in dieta.

Autor: Mihaela Rotaru
Recomandari