Densitometria osoasa

Densitometria osoasa
  calendar_month        
La ce foloseste?

Densitometria osoasa studiaza masa de calciu continuta in oase. Aceasta din urma constituie dovada soliditatii osoase.
Aceasta metoda de investigare este utila:

In diagnosticul osteoporozei.
Atunci cand sunt intalniti urmatorii factori de risc: femeie in varsta, menopauza precoce, malnutritie, sedentarism, tabagism, alimentatie deficitara in calciu, tratament de lunga durata cu corticoizi, aspectul transparent al oaselor in radiografiile standard.

Densitometria osoasa cerceteaza deficitul in calciu al capitalului osos (demineralizarea oaselor) si permite astfel aplicarea masurilor preventive si urmarea unui tratament inainte ca o fractura sa se produca.

Ce este de fapt?

Acest examen utilizeaza razele X. Principiul sau consista in masurarea densitatii osoase la nivelul soldului, coloanei vertebrale si femurului. Pentru acest lucru, se masoara atenuarea fasciculelor de raze X dupa traversarea lor prin tesutul osos.Se stabileste astfel un scor (scorul t si scorul z). Cu cat osul este mai dens (deci mai bogat in calciu si mai solid), cu atat fasciculul este mai atenuat. Invers, cu cat osul este mai putin dens (deci mai fragil), cu atat fasciculul este mai putin atenuat.

In sala de examinare veti gasi:

Aparatul, ce poarta numele de Densiometru. El este compus dintr-o masa deasupra careia se afla un brat articulat prevazut cu un tub de raze X care se deplaseaza.

Pupitrul de comanda, in spatele caruia se afla personalul medical si care este separat de restul camerei printr-un geam protector acoperit cu plumb.

Cum se desfasoara examinarea?

Un medic radiolog va efectua examinarea.
Inainte de examenul propriu-zis, va trebui sa treceti pe la vestiar pentru a va dezbraca (vi se vor indica hainele la care trebuie sa renuntati).

In timpul examinarii, veti sta culcate pe spate. Tubul de raze X se va deplasa lent pe deasupra voastra. Trebuie sa respirati calm si sa nu va miscati. Tot procesul dureaza cateva minute, este deci un examen foarte rapid.

Rezultatele: dupa examen, radiologul va face un prim comentariu asupra radiografiilor. Diagnosticul sau definitiv va ajunge la medicul curent, care va va explica rezultatele si va va da tratamentul.

Este dureros?

Este un examen total nedureros, nu exista nicio intepatura.

Cum trebuie sa va pregatiti?

Nu este necesara nicio pregatire, ci doar aduceti vechile radiografii (daca ati mai facut inainte) pentru a se putea face o comparatie. Nu este nevoie sa veniti nemancate, puteti sa beti si sa mancati normal.

Semnalati medicului daca sunteti insarcinata sau intentionati sa aveti un copil, pentru a se putea lua precautiile necesare.

Care sunt riscurile?

Razele X nu sunt periculoase deoarece se folosesc doze foarte mici de radiatii.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

i miss you
  • person

    "zambeste iar si priveste putin:orice pahar jumatate gol mereu e si jumatate plin"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right