Dependenta de munca (Workaholism) - Boala secolului 21

Dependenta de munca (Workaholism) - Boala secolului 21
  calendar_month        
Daca vorbim despre descoperirea si vindecarea afectiunilor moderne, aflam ca oamenii de stiinta din Europa de Nord au facut primii pasi in identificarea unui nou domeniu de studiu: dependenta de munca - boala secolului 21.

Jurnalul Scandinav de Psihologie a publicat o cercetare despre scala Bergen Work Addiction (BWAS), care a fost dezvoltata pentru a ajuta la identificarea persoanelor care isi iau mult prea in serios pasiunea pentru munca.

Studiul a fost adus in atentia publicului roman de catre MediHelp International, managerul de distributie al BUPA International.

Dr. Jenny Leeser, Directorul clinicii Occupational Health pentru BUPA Health and Wellbeing, spune: "Desi exista si alte chestionare sau scale care masoara daca o persoana este sau nu dependenta de munca, sistemul BWAS este pe primul loc deoarece priveste dependenta de munca ca pe o boala. Testele traditionale s-au axat pe modul in care o persoana se comporta, de exemplu, daca munceste ore suplimentare sau mai multe ore decat ii este solicitat. Depinde de punctul fiecaruia de vedere daca acesta este un lucru rau sau bun."

Cercetatorii cred ca dependentii de munca (workaholicii) pot avea mai multe probleme de sanatate decat persoanele care muncesc intr-un ritm normal. De exemplu, stresul cauzat de munca poate provoca probleme psihologice, emotionale, psihice si comportamentale, cum ar fi "epuizarea emotionala", "depersonalizarea" - comportamentul obsesiv-compulsiv, tulburarile de personalitate sau o dereglare a glandei tiroide, a celei pituitare sau a altor glande endocrine. De indata ce metoda va fi perfectionata, va fi un instrument util pentru identificarea persoanelor care sunt in pericol, acestea putand fi ajutate inainte ca dependenta de munca (workaholismul) sa devina o problema.

"Fiecare dintre noi ar trebui sa isi creeze o lista de prioritati in viata. Sanatatea este cu siguranta cea mai importanta si trebuie protejata impotriva stresului cotidian. O asigurare privata de sanatate este un instrument care il ajuta pe omul modern sa aiba certitudinea celui mai bun tratament disponibil, permitandu-i astfel sa se bucure de timpul lui liber si sa nu si-l petreaca ingrijorandu-se"spune Zahal Levy, presedintele MediHelp International.

Testul consta in sapte intrebari referitoare la activitatea unei persoane la locul de munca, utilizand o scala de la 1 la 5. Fiecare intrebare se bazeaza pe unul dintre aspectele dependentei:
acapararea atentiei (activitatea controleaza gandirea si comportamentul)
modificari in starea de spirit (se schimba activitatea sau se imbunatateste starea de spirit)
toleranta (din ce in ce mai multe activitati sunt necesare pentru a atinge efectele initiale)
retragerea (senzatie de neplacere in cazul in care activitatea este redusa sau intrerupta brusc)
conflictul ( activitatea cauzeaza conflicte in relatiile sociale si in alte activitati)
recidiva ( revenirea la vechile activitati/obiceiuri dupa o perioada de abstinenta)
probleme de sanatate si / sau alte probleme.

Testele BWAS s-au dovedit mai eficiente decat alte evaluari utilizate pentru a testa dependenta de munca, datorita numarului mare de respondenti - aproape 12.000 de persoane - prin intermediul unui sondaj realizat pe Internet dupa vizionarea unei emisiuni TV despre dependenta de munca, si cu ajutorul altor 368 de persoane care au completat un studiu mai amanuntit despre stilul lor de munca.Recomandari

Newsletter Ele.ro

Contururi
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right