Depozitele de calciu din sani, o afectiune serioasa
history_edu ele.ro calendar_month 12 Mar 2012, 09:55
Depozitele de calciu din sani sau calcifierea sanilor este o afectiune serioasa in randul femeilor, care poate duce la complicatii severe.
In unele cazuri, calciul se depoziteaza la nivelul tesuturilor mamare, in special in randul femeilor aflate la menopauza. Exista doua tipuri de calcifierea sanilor: microcalcifiere si macrocalcifiere. La macrocalcifiere, depozitele de calciu apar ca puncte de dimensiuni mari, in timp ce la microcalcifiere, depozitele de calciu au diverse marimi si forme.
Doar in cazuri rare, depozitele de calciu duc la formarea de tumori canceroase.
Cauzele depozitelor de calciu din sani
Depozitele de calciu apar atunci cand cristale de fosfati de calciu si colagen se sedimenteaza in tesuturi. Aceste depozite nu apar doar la nivelul sanilor, ci si in alte zone precum solduri, umeri sau maini.
Calcifierea este o parte a procesului de degenerare cauzat de imbatranire, rani sau inflamatiile de la nivelul sanilor. Depozitele de calciu pot aparea si la sanii cu implanturi.
Fibroadenoamele sunt tumori necancerose care se dezvolta in glandele mamare in special la menopauza, atunci cand se inregistreaza o scadere a hormonilor. Depozitele de calciu pot aparea si pe aceste tumori.
Diagnosticarea si tratarea depozitelor de calciu din sani
Depozitele de calciu din sani ocupa o zona foarte mica. Astfel, aceste depozite nu pot fi simtite sau detectate de tine sau de medic la palparea sanilor. Depozitele de calciu sunt vizibile numai la radiografii.
Mamografiile pot detecta cu usurinta aceste depozite, care arata ca mici pete albe. Forma si marimea depozitelor de calciu din sani sunt apoi studiate de catre medic pentru a diagnostica cat mai corect aceasta problema de sanatate.
Diagnosticul este confirmat mai apoi cu ajutorul biopsiei, care implica indepartarea unei parti din zona afectata a tesutului mamar si analizarea ei, pentru a depista daca depozitele sunt maligne sau nu.
Calcifierea fibroadenoamelor nu necesita niciun tip de tratament si dispar de la sine. Daca chisturile mamare devin dureroase din cauza depozitelor de calciu, in aceasta situatie este necesara drenarea lichidului din aceste depozite. In unele cazuri, in care conductele mamare sunt blocate, este necesara interventia chirurgicala.
Doar 15% dintre cazurile de depozite de calciu din sange devin maligne. Astfel, medicii recomanda pacientilor care sufera de aceasta problema sa nu se panicheze inainte de a afla verdictul final al specialistului. Este foarte important ca tratamentul prescris de medic sa fie rspectat si sa se mearga regulat la controale si radiografii, pentru a monitoriza situatia medicala.
Exista foarte multe persoane care cred ca depozitele de calciu din sani sunt cauzate de excesul de calciu. Specialistii spun insa ca nu exista nicio legatura intre consumul de calciu si depozitele din sani. De asemenea, nici tratamentele hormonale pentru femeile aflate la menopauza nu sunt raspunzatoare pentru aceste depozite.
De altfel, femeile aflate la menopauza trebuie sa consume regulat produse lactate sau branzeturi bogate in calciu, pentru a preveni osteoporoza.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Dumnezeu e in noi in momentele maxime din viata, http://www.youtube.com/watch?v=KMYrIi_Mt8A
- person
"l-am gasit pe dumnezeu, tarziu, la 33 de ani cand m-am aflat fata in fata cu moartea mea, dar l-am gasit pentru totdeauna!"