Depresiile ar putea avea cauze biologice

Depresiile ar putea avea cauze biologice
  calendar_month        
In lumea medicala se stie de mult ca pacientii care sufera de cancer sunt afectati adesea de depresii.

Un nou studiu efectuat in laborator, pe sobolani, a descoperit ca sursa depresiei ar putea fi tumoarea in sine, nu tulburarile emotionale cauzate de diagnostic, si nici efectele secundare ale chimioterapiei.

Studiul este primul care identifica o legatura biologica intre tumori si schimbarile negative de dispozitie, potrivit cercetatorilor care au publicat studiul in numarul din 18 mai al revistei Academiei Nationale de Stiinte din SUA.

Aproximativ 15-20% dintre pacientii cu diagniostic de cancer sufera de depresie.

In timpul experimentelor cercetatorii au descoperit ca sobolanii cu tumori erau mai putin motivati sa scape in timpul unui test de inot, o conditie similara cu depresia la oameni. Acestia erau de asemenea mai putin dornici de a bea apa cu zahar, o substanta pe care sobolanii sanatosi de obicei o gasesc irezistibila. Sobolanii nu era constienti de boala lor astfel s-a ajuns la concluzia ca schimbarile comportamentale survenite sunt rezultatul strict al unor factori biologici.



Tumorile induc schimbari comportamentale asociate depresiei.

Substantele asociate cu depresia sunt produse in cantitati crescute de catre tumori si sunt transmise la creier. Tumorile induc schimbari in hipotalamus, portiunea creier care reguleaza emotiile. De asemenea productia de hormoni ai stresului este si ea alterata la sobolanii cu tumori.

Cercetarile au relevat faptul ca responsabile sunt doua tipuri de molecule induse de catre tumoare, una secretata de catre sistemul imunitar iar alta de catre axa stresului. Ambele substante sunt implicate in depresie dar nici una nu a fost examinata pe perioade de timp si magnitudini caracteristice bolilor cronice, precum cancerul.

Daca rezultatele sunt adevarate, atunci nu ne ramane decat sa asteptam si tratamentul.

Recomandari