Dereglarile hormonale: cum iti afecteaza dantura si ce remedii exista

Dereglarile hormonale: cum iti afecteaza dantura si ce remedii exista
  calendar_month        
Sanatatea dentara poate fi afectata puternic de fluctuatiile si dereglarile hormonale.

Afla care este legatura dintre hormoni si dantura si ce remedii ai la dispozitie pentru a-i mentine sanatatea orala indiferent de modificarile hormonale.


Numeroase studii de specialitate au demonstrat o legatura intre nivelul de estrogen si progesteron din organism si sanatatea cavitatii bucale.

Depunerea placii poate fi favorizata de fluctuatiile hormonale, lucru ce duce la aparitia altor probleme ca parodontoza si gingivita.

Cum afecteaza dereglarile hormonale dantura?

Sanatatea orala incepe sa fie afectata de nivelul hormonal inca din timpul pubertatii, cand fluctuatiile hormonale cresc circulatia sangelui in gingii, lucru ce favorizeaza sangerarea la spalarea dintilor sau la folosirea atei dentare.

Gingiile sunt afectate cel mai des de aceste probleme, dar estrogenul pare ca joaca un rol important si in protectia dintelui impotriva inflamatiilor.

Dantura, influentata de menstruatie si anticonceptionale

Unele femei sufera lunar de un episod de gingivita cu una sau doua zile inainte de inceperea ciclului menstrual. In afara de inflamarea si sangerarea gingiilor, simptomele pot include si inflamarea glandelor salivare si aparitia aftelor.

Contraceptivele orale ce contin progesteron pot avea un efect similar asupra gingiilor. Nivelul ridicat al acestui hormon in organism cauzeaza o sensibilitate crescuta a gingiilor la placa dentara, lucru ce poate produce sangerari.

Probleme dentare in sarcina si menopauza

Schimbarile puternice prin care trece organismul in timpul sarcinii pot provoca probleme dentare oricand intre luna a doua si a opta. Gingivita de sarcina cauzata de fluctuatiile hormonale poate fi prevenita doar printr-o curatare mai atenta a dintilor, tratament profesional pe care il poate oferi medicul stomatolog atunci cand este instiintat de sarcina.

Poftele din timpul sarcinii, care apar uneori in miezul noptii, sunt urmate mai rar de spalarea atenta a dintilor, lucru prin care sarcina poate contribui indirect si la aparitia cariilor.

La menopauza, simptomele orale ce apar pe fondul fluctuatiilor hormonale pot include uscarea gurii, senzatii dureroase, alaturi de schimbari in senzatia gustativa. Menopauza este asociata si cu scaderea densitatii osoase, iar atunci cand maxilarul are o densitate scazuta, riscul pierderii dintilor este mai mare.

Remedii pentru problemele dentare cauzate de hormoni

Igiena orala corecta este cea mai buna cale de a mentine sanatatea dentara indiferent de fluctuatiile hormonale. Curatarea placii dentare in mod regulat ajuta la ameliorarea simptomelor in cazul gingivitei.

In timpul sarcinii, cand aciditatea din gura poate creste datorita varsaturilor, solutia cea mai buna pentru echilibrarea pH-ului in gura este gargara cu bicarbonat de sodiu. Amesteca un sfert de lingurita de bicarbonat intr-o ceasca cu apa calda si fa gargara cu lichidul obtinut pentru a scadea aciditatea din gura.

Dupa menopauza, atunci cand gura este uscata, se recomanda hidratarea mai buna si folosirea gumei de mestecat sau o bomboanelor mentolate fara zahar, pentru stimularea productiei de saliva.

Autor: Iulia Anghel

Recomandari