Deschidere Simpozion Academician Nicolae Cajal

history_edu redactia ele.ro calendar_month 29 Mar 2011, 15:10
Cea de-a VI-a editie a Simpozionului "Academician Nicolae Cajal" ce va avea loc intre 30 martie - 01 aprilie, 2011 in Bucuresti (Hotel Athenee Palace Hilton, Salon Le Diplomat) este organizata de Fundatia "Academician Nicolae Cajal", Intitutul Clinic Fundeni, Fundatia "Dan Setlacec" si Institutul de Virusologie "St. S. Nicolau".
Aceasta editie a Simpozionului va dezbate doua teme pricipale si anume:
Medicina si Cercetarea Translationala (genomica, terapii individuale bazate pe studiul genomului si terapii celulare)
Virusologia si Medicina Moleculara (terapii antivirale, antitumorale si celulare, HIV, HPV si infectii hepatice etc).
Deschiderea Oficiala va avea loc Miercuri 30 martie 2011, orele 09.00 si se va bucura de prezenta Excelentei Sale Dan Ben Eliezer Ambasadorului Statului Israel in Romania precum si de prezenta Academicianului Ionel Haiduc Presedintele Academiei Romane, Dr. Aurel Vainer Presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si alte personalitati marcante ce an de an au sustinut activitatile Fundatiei Academician Nicolae Cajal.
Simpozionul "Acad. Nicolae Cajal" este o manifestare stiintifica de elita si un prilej de schimb de idei intre cercetatori straini de notorietate, ambasadori ai stiintei romanesti din marile universitati ale lumii si cercetatori si clinicieni romani de prestigiu care au ales sa faca cercetare si medicina in Romania.
Evenimentul prezinta comunitatii stiintifice medicale rezultatele eforturilor cercetatorilor, oferind, pe parcursul celor trei zile de desfasurare, o oportunitate importanta de cooperare si interactiune.
"Scoala romaneasca de medicina a fost pentru acad. Nicolae Cajal a doua sa familie. Profesorii si elevii sai i-au fost deopotriva dragi si in toata viata si activitatea sa a lucrat pentru a consolida si promova scoala medicala romaneasca, pentru educatia permanenta a opiniei publice in respectul fata de viata. Asa se face ca la fiecare simpozion dedicat memoriei tatalui meu este omagiata nu doar cariera stiintifica, nu doar rezultatul studiilor cercetatorului Nicolae Cajal, ci omul si dragostea de viata", este mesajul Dnei Irina Cajal Marin, presedintele Fundatiei.
Conferinta "Terapii Celulare" parte dintr-o serie de evenimente derulate in cadrul Proiectului "Specializare pentru performanta, eficacitate si raspuns in domeniul transplantului de organe - S.P.E.R." va avea loc vineri, 01 aprilie 2011. Aceasta conferinta mediatizeaza oportunitatile de formare a personalului medical incluse in Proiectul S.P.E.R. si prezinta modele concrete de succes din cercetarea stiintifica si practica romaneasca si internationala a transplantului si terapiilor celulare.
"Sectiunea de Medicina si cercetare translationala a devenit deja traditionala. Platforma medicala Fundeni continua sa fie promotorul acestui tip de cercetare, care pleaca in primul rand de la necesitatile clinice. Raspunsul la marile intrebari din oncologie, transplantul de organe sau bolile inimii se afla in laboratoarele de cercetare fundamentala. Dupa cum si descoperirile din aceste laboratoare trebuie puse cat mai rapid in slujba celor aflati in suferinta. O astfel de imbinare fericita intre clinica si cercetare a fost imbratisata si de alte colective din Romania.
Simpozionul din acest an le da prilejul sa comunice rezultatele cele mai recente. Ramanem la convingerea ferma ca marile descoperiri in stiintele fundamentale raman apanajul varstelor tinere si dorim sa cream terenul propice pe care ele sa apara", spune presedintele simpozionului, prof. dr. Irinel Popescu, Prof. dr. Costin Cernescu subliniaza deasemena ca "Academicianul Nicolae Cajal a promovat transferul cercetarilor experimentale in clinica pentru imbunatatirea mijloacelor de diagnostic si tratament" si ca "In prezent, in conditiile de austeritate impuse de criza globala, cercetarea este privata de initierea trialurilor care ar valida cele mai valoroase rezultate".
Printre participantii asteptati din strainatate se numara prof. Thierry Berney (Elvetia), Dan Duda (Departamentul de oncologie al Harvard Medical School, Massachusetts General Hospital), Shimon Efrat (profesor de Genetica Moleculara si Biochimie la Universitatea din Tel Aviv), Eric Kremer (Franta), Amos Panet (Israel), Pascal Pineau (Franta), Olli Silvennoinen (Finlanda), Florin Selaru (SUA), Stefan N. Constantinescu (Belgia) etc.
Prof. Amos Panet, este unul dintre cei mai titrati speakeri, profesor de virologie, Departamentul de Biochimie al Centrului Chenock pentru virologie, Hebrew University- Hadassah Medical School din Israel, castigator al mai multor premii pentru biochimie, microbiologie si cercetare in cancer, este detinatorul a 21 de patente inregistrate pentru descoperirile sale, intre care, cu aplicatii in biotehnologie, inventia unei "bio-pompe" aplicata de Medgenics Corp. (si confondator al companiei) si inventia "virusului oncolitic", utilizata de Theravir Corp. (si cofondator al companiei). A publicat peste 150 de articole stiintifice. Este profesor de virologie si seful Departamentului de virologie la Universitatea Hebrew University - Hadassah Medical School, Israel, a fost visiting profesor la Massachusetts Institute of Technology si la Universitatea Columbia din New York.
Comitetul stiintific al evenimentului este format din Dorel Iordanescu - Fundatia "Academician Nicolae Cajal", Irinel Popescu - Institutul Clinic Fundeni, Mihai Stoian - Institutul de Virusologie "St. S. Nicolau", Simona Dima - Institutul Clinic Fundeni, Simona Ruta - Institutul de Virusologie "St. S. Nicolau" si Stefan Constantinescu - Ludwig Institute for Cancer Research Ltd. de Duve Institute.
Multumim partenerilor media si sponsorilor evenimentului Agilrom Scientific, Antisel Selidis, Biohellenica, Complex Educational Lauder Reut, Hemat-Rom, Omnivet, Proanalytica, Roche, Top Diagnostics, Tunic Prod etc.
In ultima zi a manifestarii vor fi acordate premiile Herbert Berler Barbu, care se adreseaza unor tineri talentati care au potential de dezvoltare semnificativa pe plan aplicativ si capacitatea sa comunice in termeni clari contributia lor in domeniile stiintifice pe care le reprezinta. Herbert Berler s a nascut in 1915 la Viena si a studiat dreptul la Cernauti. Pasionat de marile progrese ale stiintei, a intuit rolul pe care urma sa-l ocupe mai tarziu Genetica, Imunologia si Biologia Moleculara, oferind spatiu editorial important discutiilor sale cu marii creatori de scoala din Romania, printre care si Acad. Nicolae Cajal.
Alte articole despre