Descifreaza zgomotele corpului tau!

Descifreaza zgomotele corpului tau!
  calendar_month        
Maxilarul pare ca se crapa de zici c-ar fi o nuca sub ciocan? Bratul sau piciorul iti ramane uneori blocat si apoi face "crac"? E vorba de o articulatie care trebuie reparata sau e doar un sunet enervant cu care poti trai?

Majoritatea zgomotelor produse de corpul omenesc sunt rusinoase, insa lipsite de gravitate. Uneori insa, se intampla ceva care trebuie sa-ti dea de gandit.

Iata ce incearca sa-ti comunice corpul tau si cand e cazul sa mergi la doctor!

Bolboroseli in burta

Ce inseamna? In general e vorba doar de contractia stomacului si a muschilor intestinali, ca parte normala a digestiei. Si stresul poate determina insa contractia stomacului, lucru care explica de ce burtile tuturor devin active in timpul sedintelor de la serviciu.

Ce e de facut? Incearca sa-ti dai seama ce anume a declansat situatia. Unele alimente, precum lactatele si carbohidratii, pot creste factorul de zgomot. Daca sunetele apar cand esti la ciclu, ia niste magneziu cateva seri, inainte de menstruatie, pentru a usura gazele si constipatia care au loc frecvent in aceasta perioada.

Cand ceri ajutor? Daca zgomotele abdominale te deranjeaza si apar in situatii critice, provocandu-ti jena sociala. Incearca sa le elimini prin yoga si meditatie sau medicatie antispastica.

Eructatii, regurgitari

Ce inseamna? Ai inghitit aer in exces, probabil din cauza ca ai mancat si ai vorbit in acelasi timp. Insa eructatiile si regurgitarile pot insemna si Boala de Reflux Gastroesofagian (BRG), o boala des intalnita in special printre gravide (50% dintre gravide sufera de BRG).

Ce e de facut? S-o asculti pe mama si sa nu mai vorbesti cand esti la masa. Pentru a evita BRG, mananca in inghitituri mici, renunta la alimentele care-ti fac rau (cafeina, ceapa, ciocolata, usturoiul). Poti lua si un antiacid.

Cand ceri ajutor? Daca ai aceste simptome mai des de o data pe saptamana, in special noaptea, mergi la doctor. El poate sa-ti prescrie antiacide sau sa te trimita s afaci o endoscopie pentru depistarea cancerului esofagian, ce rezulta din BRG netratata.

Flatulente

Ce inseamna? Flatulentele, ca si eructatiile, sunt metodele normale prin care organismul incearca sa scape de aerul in exces produs in cursul digestiei. Sunt normale pana la 20 flatulente pe zi. Unele alimente sunt cunoscute pentru puterea lor gazoasa: fasolea, xilitolul, sorbitolul, cartofii prajiti, fructoza, lactoza, lactatele.

Ce e de facut? Mananca incet si consuma mai putina mancare care te baloneaza.

Cand ceri ajutor? Mergi la doctor daca ai gaze insotite de dureri abdominale, baloanri, diaree sau constipatie. Aceste simptome indica sindromul instestinului iritabil, o inflamatie intestinala sau o alergie alimentara.

Sforait

Ce inseamna? Acest sunet este generat ori de cate ori muschii gatului se relaxeaza si vibreaza atunci cand respiri. Consumul de alcool inainte de culcare duce la agravarea fenomenului.

Ce e de facut? Dormi pe o parte sau foloseste plasturi contra sforaitului. Scaderea in greutate ajuta semnificativ la reducerea fenomenului (mai putin tesut care vibreaza).

Cand ceri ajutor? Daca ajungi sa te trezesti din cauza sforaitului sau simti ca te ineci in somn, inseamna ca ai o problema serioasa, ce te poate predispune la boli cardiovasculare. Din fericire, exista un numar mare de tratamente disponibile.



Articulatii ce crapa

Ce inseamna? Zgomotul fara durere, provocat in general de bule de aer in lichidul ce captuseste articulatiile, este inofensiv, desi poate semnala ca esti stresata. Cand nivelul de stres creste, articulatiile gatului se incordeaza si tind sa se "crape" mai mult.

Ce e de facut? Roteste-ti capul cand simti ca esti prea tensionata. Incearca yoga si masajul pentru a mai scapa de stres. Pentru durerile usoare de articulatii, incearca un analgezic usor.

Cand ceri ajutor? Mergi la doctor daca zgomotul este insotit de durere, inflamare si miscari limitate. Acestea pot trada rani si osteoartrita. Daca esti diagnosticata cu artrita, medicul poate prescrie analgezice, injectii cu cortizon sau terapie fizica, chiar si acupunctura.

Recomandari