Despre intoleranta alimentara, cu Dr. Maria Florea

Despre intoleranta alimentara, cu Dr. Maria Florea
  calendar_month        
York Test-ul este un test de depistare a intolerantei alimentare recunoscut la nivel international. Acesta este adus acum si in Romania, de catre Gaya Health Services.

Doamna doctor Maria Florea, nutritionist York Test ne raspunde la cele mai comune intrebari legate de intoleranta alimentara, cauza cea mai frecventa a unor simptome atat de comune.

1. Ce inseamna intoleranta alimentara si ce neplaceri cauzeaza aceasta?

Intoleranta alimentara presupune o reactie de respingere a organismului la anumite alimente sau componente de baza ale acestora, care se manifesta prin multiple semne si simptome digestive si nu numai, iar la nivelulul tubului digestiv, printr-un deficit de absorbtie a nutrientilor esentiali. Are loc o descarcare de mediatori ai inflamatiei cu repercursiuni atat la nivel local, dar si asupra intregului organism.

Aceasta reactie apare de obicei la mai multe alimente si este mediata imun prin sinteza de IgG.

Manifestarile cuprind o paleta larga de semne si simptome, mai mult sau mai putin suparatoare, pe care pacientul le poate observa sau nu. Este o afectiune care debuteaza digestiv, dar cu manifestari la nivelul intregului organism, aparitia simptomelor fiind si la 48 de ore de la ingestia alimentului incriminat.

Cele mai frecvente acuze sunt in sfera digestiva: balonarea, durerea abdominala difuza, diaree sau constipatie, greata, inapetenta, afte bucale, scadere sau crestere ponderala insa, pot aparea si manifestari cutanate: acnee, eczeme, urticarie, prurit, eritem.

La nivelul sistemului osteo-articular sau muscular, aceasta afectiune poate determina mialgii, artralgii, inflamatii ale articulatiilor. Alte acuze din partea pacientilor pot fi: depresii, insomnii, stare de oboseala cronica, astenie fizica, migrene, anxietate.

2. Ne nastem cu intoleranta alimentara sau este o afectiune cauzata de varsta sau stil de viata?

Intoleranta alimentara poate fi o afectiune genetica, cel mai elocvent exemplu fiind intoleranta la gluten. Exista o predispozitie genetica pentru intoleranta alimentara cu care fiecare dintre noi ne nastem, multe dintre alimentele la care prezentam intoleranta alimentara regasindu-se si la parinti, la care se pot adauga alte alimente de novo.

Deci intoleranta alimentara se poate si dobandi de-a lungul vietii, in urma unor diete prea severe, a tratamentelor medicamentoase pe termen lung sau a inflamatiilor sau infectiilor digestive.

3. Se poate confunda intoleranta alimentara cu alergiile alimentare?

De multe ori intoleranta alimentara se poate confunda cu alergia alimentara, de aici necesitatea clarificarii celor doua concepte.

Spre deosebire de intoleranta, alergia alimentara este un fenomen total diferit, cu raspuns imun mediat Ig E, cu un sir de reactii in lant si cu expresie clinica imediata. Chiar si la ingerarea unei cantitati mici de aliment (alergen), reactiile pot fi de o amploare deosebita, ducand uneori chiar la deces.

4. Ne putem da seama singuri ca suntem intoleranti la un anumit aliment? Cum ne ajuta York Test in acest sens?

Manifestarile digestive si generale din aceasta afectiune nu apar imediat dupa ingerarea alimentelor incriminate, fiind observate de pacient si la 48 de ore de la consumul lor. Se intampla de cele mai multe ori ca intoleranta la anumite alimente sa nu devina manifesta niciodata clinic (intoleranta pasiva) si care de obicei apare intr-un test de intoleranta alimentara ca fiind intr-o zona de granita. Va trebui insa sa se tina cont de aceste alimente, pentru ca un consum periodic si in cantitati exagerate, va putea duce la trecerea lor in categoria celor care produc reactii manifeste clinic.

Din aceste motive nu putem preciza care este alimentul sau alimentele fata de care organismul prezinta intoleranta si avem nevoie de teste speciale serologice, precum York Test-ul. Avand la baza reactia imunoenzimatica Elisa prin care sunt detectati anticorpii de tip IgG, subclasa 4 sintetizati de corpul uman, putem sa depistam care sunt alimentele care declanseaza raspunsul imun si care este gradul de intoleranta al organismului fata de acestea.

5. Care sunt avantajele York Test-ului si cum il putem face?

York Test-ul este o analiza simpla si rapida care pune in evidenta prezenta intolerantei alimentare la cele mai frecvente 113 alimente.

Testul presupune prelevarea unei picaturi de sange din deget, cu rezultat in 15 zile lucratoare, avand o sensibilitate de peste 93%. O data aflat rezultatul testului la 113 alimente, vom putea sti ce alimente trebuie sa excludem din alimentatie si pentru ce perioada de timp, cu ce alimente le substituim pe cele eliminate sau daca unele alimente la care avem intoleranta le putem totusi pastra in alimentatie si in acest caz in ce cantitati si cat de des le putem consuma.

Diagnosticarea rapida a acestei afectiuni si implementarea unei diete corespunzatoare au ca si scop imbunatatirea stilului de viata si de alimentatie si contribuie la mentinerea starii de sanatate.
Recomandari