Diabeticul in vacanta

history_edu ele.ro calendar_month 04 Aug 2008, 11:40
Cu conditia ca diabetul sa fie echilibrat prin tratament, persoanele diabetice pot calatori in lumea intreaga, chiar daca cele tratate cu insulina trebuie sa fie mai vigilente.
Ar fi imprudent sa intreprinzi o calatorie in caz de diabet instabil sau complicat. Auto-controlul glicemiei va trebui sa se faca mai frecvent decat de obicei in timpul sejurului, pentru a tine cont de schimbarile in alimentatie si de activitatile legate de voiaj. O vizita medicala se impune inainte de a pleca.
Persoanele diabetice tratate cu insulina trebuie sa fie mult mai atente in timpul deplasarilor din cauza riscului hipoglicemic. In caz de indoiala asupra dozei ce trebuie injectata, aminteste-ti ca o glicemie un pic mai mare este mai putin grava decat o criza de hipoglicemie. Ca regula generala, pacientii diabetici ar trebui sa evite calatoriile neinsotiti.
In timpul transportului
Trebuie sa prevezi o eventuala intarziere pe traseu, chiar absenta mesei pentru a putea preveni o criza hipoglicemica.
Cu ajutorul medicului, stabileste un orar de masa si pentru injectiile cu insulina, adaptat pentru mijlocul de transport ales. Acest plan orar trebuie sa tina cont de ora de plecare si de cea de sosire, de mesele servite si de decalajul orar.
Fereste-te de calatoriile aeriene "low-cost", care pot intarzia foarte mult.
Controleaza-ti frecvent glicemia in timpul transportului.
Poarta cu tine o gustare dulce pentru orice eventualitate (sandvisuri, fructe uscate, biscuiti). Unele companii aeriene propun mese speciale pentru diabetici, informeaza-te inainte sa pleci.
Avertizeaza persoanele care te insotesc ca ai diabet; daca pleci singur, anunta personalul din tren sau avion.
Purtatorii de pompe de insulina externe trebuie sa detina un certificat medical ca sa nu fie supusi controlului cu detectorul de metale. Daca nu te poti sustrage de la acest control, verifica apoi daca nu cumva pompa s-a resetat din cauza detectoarelor.
In caz de decalaj orar
Problemele de decalaj orar apar atunci cand acesta este mai mare de 3 ore. Iata cateva reguli esentiale ce te vor ajuta sa-ti adaptezi tratamentul.
Pleaca in calatorie de preferinta dimineata sau seara, cand defazajul intre mese este mai putin important decat in mijlocul zilei.
Nu schimba ora ceasului de la mana inainte de prima masa in tara de destinatie: repartitia meselor si urmarirea duratei de actiune a insulinei vor fi mai usoare.
Controleaza-ti glicemia la 6 ore si corecteaza-o daca e nevoie cu alimente dulci sau cu insulina.
Bine de stiut inainte sa pleci

In timpul calatoriei trebuie sa-ti tii insulina la o temperatura de 2-8oC, fara sa rupi lantul de frig. Daca o transporti intr-o geanta frigorifica, ai grija sa nu intre in contact direct cu blocurile de gheata: insulina nu trebuie sa inghete.
In timpul voiajului cu avionul, insulina nu poate fi trimisa la cala deoarece temperaturile extreme o pot distruge.
Adaptarea la bucataria locala iti va modifica probabil aporturile alimentare. Va trebui sa reperezi fainoasele locale si sa le integrezi in alimentatia ta. Vei evita astfel sa consumi fructe prea dulci si mancaruri condimentate.
Trebuie sa fii constient ca vei depune mai mult efort fizic decat de obicei. Acest lucru inseamna ca vei consuma mai multa glucoza si vei avea mai putina nevoie de insulina.
In caz de diaree, va trebui sa bei din abundenta si sa mananci orez bine fiert care iti va furniza glucidele necesare.
Va trebui sa ai grija de piele si picioare. De aceea, evita sa mergi cu picioarele goale. In caz ca te ranesti, curata si dezinfecteaza imediat.
Alte articole despre