Diabetul: stii sa-i recunoasti simptomele?

history_edu redactia ele.ro calendar_month 30 Sep 2008, 09:55
Diabetul: toata lumea il cunoaste, dar putini sunt capabili sa-l recunoasca. Intr-adevar, simptomele sale sunt destul de putin cunoscute. Iata care sunt principalele simptome.
Diabetul si glicemia
Diabetul este o tulburare a metabolismului glucozei, element de baza ce furnizeaza energia de care are nevoie organismul. El apare din cauza unui defect de producere a insulinei de catre pancreas sau din cauza incapacitatii celulelor de a utiliza corect glucoza (rezistenta la insulina). In ambele cazuri, glucoza se acumuleaza in sange, dand nastere hiperglicemiei.
Exista 3 tipuri de diabet:
diabetul de tip 1 sau insulinodependent, care afecteaza mai ales copiii si tinerii adulti si care apare din cauza ca pancreasul nu mai produce deloc sau destula insulina;
diabetul de tip 2 sau diabetul zaharat (non-insulinodependent), cel mai frecvent tip de diabet, care apare in general dupa varsta de 40 de ani si care rezulta ca urmare a rezistentei la insulina;
diabetul gestational, care se manifesta in timpul sarcinii, si care dispare apoi la nastere.
Cazurile de diabet cresc continuu, si ating varste din ce in ce mai fragede, in principal din cauza alimentatiei si a modului de viata nesanatos.
Inconvenientul major al diabetului este riscul de complicatii. Hiperglicemiile prelungite deterioreaza vasele sangvine si nervii, fiind la originea a numeroase complicatii uneori foarte severe: boli cardiovasculare, neuropatie (atingerea nervilor), insuficienta renala, retinopatie (atingerea nervului optic), ulceratii ale picioarelor, infectii recidivante.
Simptomele diabetului
Simptomele sunt aceleasi, oricare ar fi tipul de diabet. Totusi, la diabetul de tip 2, simptomele sunt adesea mai insidioase. De fapt, diabetul se ascunde mult timp si semnele sale apar tardiv, sunt discrete si nespecifice. In consecinta, boala este adesea reperata in stadiul de complicatii sau cu ocazia unei examinari pentru o alta afectiune.
Semnele diabetului sunt:

nevoie frecventa de urinare (zi si noapte)
sete mare
foame
oboseala si slabiciune excesive
scadere in greutate
infectii recidivante ale pielii, gingiilor, vezicii, vulvei sau preputului
cicatrizare dificila
furnicaturi in maini si picioare
Uneori, diabetul este indicat de semnele date de complicatiile sale:
probleme de vedere
dureri sau crampe in picioare
impotenta
boala cardiaca sau vasculara
Factorii de risc ai diabetului
predispozitia genetica
excesul de greutate
obezitatea abdominala
hipertensiunea
alimentatia dezechilibrata: bogata in acizi grasi saturati, in grasimi animale, saraca in fructe, legume si fibre
sedentarismul
Cel mai bun mod de a depista un diabet incipient este masurarea glicemiei sau a nivelului de glucoza in sange, pe burta goala, printr-o simpla intepatura din care va curge o picatura de sange. Diabet: glicemia este mai mare de 1.26 g/L. Risc de diabet: glicemia este cuprinsa intre 1.10 si 1.26 g/L.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Do you really think that?
- person
"i feel like having a blog, resolves many problems."