Dr. Oz: ce afectiuni ascund durerile de stomac

Dr. Oz: ce afectiuni ascund durerile de stomac
  calendar_month        
Durerile la stomac pot ascunde afectiuni grave si atunci cand sunt ignorate sau tratate dupa ureche. Afla cum poti depista mai usor cauza problemei cu ajutorul lui Dr. Oz, specialistul in care are incredere si Oprah.

Crampele, durerile si alte neplaceri care apar in zona abdominala pot fi simptome pentru afectiuni serioase, motiv pentru care este important sa le observi la timp si sa nu le ignori.


Dr. Oz si cadranul de ceas

Metoda propusa de Dr. Oz pentru identificarea durerilor de stomac in functie de sursa problemei implica imaginarea unui cadran de ceas, lipit de abdomenul tau. Poti astfel identifica mai usor zonele afectate, folosind orientarea limbii ceasului. 12 este punctul superior al abdomentului, 9 este punctul lateral cel mai indepartat in partea dreapta, iar 3 este in partea stanga deasupra abdomentului tau.

Dureri de stomac la 12

Cand durerile apar la ora 12, in punctul superior si central al abdomentului, cel mai des intalnit diagnostic vizeaza refluxul gastroesofagian. Sucurile gastrice acide ale stomacului pot ajunge uneori in esofag, lucru ce provoaca arsuri puternice.

La prima aparitie, problema poate fi tratata si fara ajutorul unui medic de specialitate, cu antiacide recomandate de farmacist. Daca insa simptomele continua si durerile apar de 2 ori pe saptamana dupa prima saptamana de tratament, este necesar consultul unui medic. Cand ramane netratat, acest simptom poate evolua in boala refluxului gastroesofagian, iar riscul aparitiei cancerului la esofag creste.

Dureri de stomac la 10

Cand crampele afecteaza zona ceasului care corespunde orei 10, cel mai comun diagnostic vizeaza pietre formate in vezica biliara. Durerile puternice si ascutite in aceasta zona pot uneori dura doar cateva secunde. Daca stii ca ai un nivel ridicat al colesterolului in sange, esti expusa unor riscuri suplimentare pentru aparitia acestei probleme.

Cand durerea revine de mai multe ori sau cand observi si aparitia unei febre, mergi la medic cat mai repede.

Dureri de stomac la 4

Pe ceasul imaginar, zona dintre orele 2 si 5, in partea stanga a abdomenului, corespunde colonului. Crampele de la ora 4 indica de obicei o constipatie, iar daca nu ai avut scaun regulat, ai la dispozitie cateva metode usoare de a rezolva problema.

In primul rand, creste nivelul de fibre din alimentatie si bea mai multe lichide. Daca schimbarile in dieta nu imbunatatesc cu nimic situatia, poti incerca un laxativ pe baza de compusi din magneziu. Acest mineral poate regla in mod natural traficul intestinal si duce la disparitia crampelor.

Cand durerile continua in aceeasi zona, insotite de constipatie, apeleaza la un medic de specialitate, deoarece problema poate tine de un blocaj la nivelul intestinului sau de un dezechilibru hormonal.

Cum obtii diagnosticul corect pentru durerea de stomac

Uneori, medicul nu pune cele mai bune intrebari pentru a afla informatiile relevante, mai ales in cazul in care ai ajuns la urgente cu o problema abdominala.

Asigura-te ca ii descrii cu acurateze zona si intensitatea durerii. Dr. Oz recomanda si oferirea voluntara de informatii detaliate cu privire la momentele in care durerea este agravata sau estompata, pentru a obtine diagnosticul si tratamentul corect.

Autor: Iulia Anghel

Recomandari