Dr. Oz iti spune ce aliment sa arunci din bucatarie

Dr. Oz iti spune ce aliment sa arunci din bucatarie
  calendar_month        
Stiai ca in bucataria ta se gaseste unul dintre cele mai periculoase ingrediente pentru sanatate? Anual, peste 35 de milioane de persoane mor din cauza unor afectiuni provocate de acest ingredient. Zaharul , caci despre el este vorba, este unul dintre cele mai nocive alimente, cu efecte devastatoare, asemanatoare tutunului.

Consumul in exces de zahar este un factor de risc pentru numeroase afectiuni printre care hipertensiune, colesterol, probleme ale ficatului sau rezistenta la insulina.

In zilele noastre, o persoana consuma peste 500 de grame de zahar pe saptamana, o cantitate tripla fara de doza recomandata de medici.

Zaharul nu numai ca favorizeaza aparitia diabetului, insa distruge ficatul in mod similar cu alcoolul.

Iata cateva dintre efectele negative ale excesului de zahar:

Zaharul mareste tensiunea arteriala

Consumul in exces de zahar duce la hipertensiune, un factor de risc pentru afectiunile cardiovasculare. Daca scoti din alimentatie chiar si un pahar din bauturile carbogazoase preferate tensiunea arteriala coboara spre limite mai normale.

Fructoza, o substanta care se gaseste in zahar si produsele dulci mareste si peste 70% riscul de hipertensiune. Cantitatea zilnica recomandata de zahar este de 6 lingurite, in jur de 100 de grame. Trebuie sa ai astfel mare grija la bauturile carbogazoase care contin peste 9 lingurite de zahar, la 200 de ml.

Zaharul mareste nivelul de colesterol

Un alt efect daunator al zaharului este acela ca mareste nivelul de colesterol din sange. Persoanele care consuma zahar in exces au un nivel mai mare de colesterol rau si un nivel mai mic de colesterol bun in sange.

Zaharul este transformat in trigliceride care sunt mai apoi metabolizate in grasime, care este principala cauza a colesterolului. Zaharul in exces este procesat de ficat si este transformat in grasime. Dupa doar o singura masa, nivelul de trigliceride se mareste.

Pe masura ce alimentele sunt metabolizate in ficat, numeroase particule ajung in circulatia sangelui si sunt transformate in grasimi. Astfel, zaharul devine un sirop care afecteaza arterele, ducand astfel la numeroase probleme.

Zaharul creste riscul de afectiuni hepatice

Pe langa excesul de alcool si zaharul este un factor important care favorizeaza aparitia afectiunilor hepatice. Zaharul stimuleaza productia de trigliceride din ficat, care duc la depozite de grasime in jurul taliei.

Zaharul este principala cauza pentru afectiunile hepatice non-alcoolice. Este astfel indicat sa limitezi consumul de zahar si produse dulci.

Zaharul mareste riscul de rezistenta la insulina

Un alt pericol al consumului in exces de zahar este rezistenta la insulina. Insulina este principalul indicator al metabolismului organismului uman. Daca consumi zahar in exces, celulele organismului isi pierd sensibilitatea la insulina, iar nivelul de zahar din sange creste alarmant.

Insulina actioneaza asupra celulelor permitand metabolizarea zaharului. Atunci insa cand organismul este rezistent la insulina, celulele nu mai permit insulinei sa metabolizeze zaharul pe care il contin. In acest fel, zaharul se intoarce in circulatia sangelui.

Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari