Dureri cervicale sau torticolis: cum te tratezi?

Dureri cervicale sau torticolis: cum te tratezi?
  calendar_month        
Durerile cervicale, numite in limbaj medical torticolis, sunt probleme foarte curente, caci gatul este una din cele mai vulnerabile zone ale coloanei vertebrale. Iata cateva sfaturi practice pentru prevenirea si tratarea torticolisului!

Despre torticolis

Torticolisul este un blocaj ce poate aparea dupa o miscare foarte rapida sau dupa adoptarea unei pozitii incomode in timpul somnului.

Acest blocaj dureros, ce trece de la sine in cateva zile, este insotit de contractia muschilor, si ea foarte dureroasa.

In afara tratamentului cu analgezice, este important si sa-ti menajezi gatul atata vreme cat problema persista. Uneori se dovedeste necesara consultatia medicala.

Tratament

Un remediu simplu si eficace pentru tratarea torticolisului consta in aplicarea de caldura pe zona dureroasa. Caldura reduce contractiile musculare, diminuand astfel durerea.

Asadar, in complement cu tratamentul analgezic de tip paracetamol sau ibuprofen, poti sa-ti protejezi gatul cu un fular (de preferinta din matase pentru a retine caldura), spala-te cu apa fierbinte pe zona sensibila sau aplica niste sare incalzita.

In caz de dureri cervicale acute, poti folosi un colier cervical din spuma, care sa-ti imobilizeze gatul, evitandu-se astfel miscarile dureroase. Totusi, aceasta solutie trebuie sa fie de scurta durata, caci imobilitatea prelungita risca sa-ti atrofieze muschii.

Daca durerea persista sau este recurenta, trebuie sa consulti medicul, care iti poate prescrie medicamente mai puternice (antiinflamatoare si miorelaxante) si/sau sedinte de kinetoterapie.

Preventie

Pentru a preveni torticolisul si durerile cervicale in general, trebuie sa te feresti de frig si de posturile nepotrivite. Oboseala si stresul favorizeaza si ele aparitia acestor gen de probleme.

Ca si reguli zilnice, se recomanda urmatoarele:

postura corecta in fata calculatorului: ecranul in dreptul ochilor, tastatura destul de jos pentru ca degetele sa se poata misca natural;
evitarea torsiunilor capului: pentru privitul la televizor, asaza-te cu fata la ecran, nu intr-o parte;
evita pernele moi si voluminoase (sunt de preferat pernele anatomice);
evita curentii de aer in spate;
poarta fular sau esarfa daca stii ca esti sensibila.

Recomandari