Durerile de sani: care sunt normale si care nu

Durerile de sani: care sunt normale si care nu
  calendar_month        
Durerile de sani sau mastalgia reprezinta orice disconfort si sensibilitate resimtite de o femeie la nivelul glandelor mamare.

In medie, 70% dintre femei experimenteaza de-a lungul vietii o forma sau alta de mastalgie, in special ca simptom al sindromului premenstrual. Asa cum unele dureri de sani sunt normale si nu indica o maladie ascunsa, exista si situatii in care mastalgia este un semnal de alarma pentru starea de sanatate.


Durerile de sani normale sunt cele ciclice, declansate de fluxul hormonal schimbator in anumite perioade. Mastalgia anormala apare in general dupa varsta de 30-40 de ani si indica o afectiune nediagnosticata, precum o infectie sau chiar o tumora canceroasa.

Durerile de sani ciclice

Durerile de sani ciclice sau cele normale sunt simptome comune, care pot sa apara la orice varsta dupa prima menstruatie. De altfel, medicii considera ca este firesc sa apara dureri usoare de sani inainte de sangerarea menstruala, cand nivelul de estrogen ajunge la nivelul sau maxim. Aproximativ 5 zile pe luna, femeile pot avea sanii mai sensibili decat de obicei, devenind durerosi la atingere, mai tari si mai umflati.

Simptomele durerilor de sani ciclice (normale) se resimt la nivelul ambilor sani, in special in zona superioara si exterioara a lor, senzatiile neplacute reflectandu-se catre axile. Bustul se umfla si isi modifica putin anatomia, devin sensibili termic si dor daca sunt atinsi sau miscati brutal.

Mastalgia ciclica poate sa dispara ani la randul, ca apoi sa revina cu aceeasi intensitate. Daca durerile sunt prea putin suportabile, exista variante de tratament care sa atenueze neplacerile:

un sutien din bumbac care sa sustina corect sanii, fara sarma sau o bustiera analgezice usoare cu paracetamol sau ibuprofen creme si lotiuni cu diclofenac sau ibuprofen, aplicate pe zonele afectate contraceptive orale prescrise de medic uleiul de ciubotica cucului poate sa ajute la atenuarea durerilor

Durerile de sani non-ciclice

Durerile de sani non-ciclice nu sunt asociate cu transformarile hormonale ale ciclului menstrual si apar, de regula, dupa varsta de 40 de ani. Mastalgia non-ciclica se poate instala la un singur san sau la amandoi, intr-o anumita portiune a glandelor mamare.

Cauzele durerilor de sani non-ciclice sunt, de regula, de importanta patologica: infectii (mastite), Zona Zoster (inainte ca eruptia sa iasa la suprafata), afectiuni musculare ale corpului in care durerea se emana la nivelul pieptului (insa nu au legatura cu tesutul mamar), inflamarea testului sanilor pe fondul altei afectiuni nedescoperite sau formarea unor tumori sau noduli mamari, cancerosi sau necancerosi.

O alta cauza rara a mastalgiei este Sindromul Tietze, care produce inflamatia cartilagiului care leaga coastele superioare de stern si produce dureri si umflaturi la nivelul sanilor. Pietrele vezicii biliare au ca simptom durerile mamare in stadiul avansat al bolii, de o intensitate aproape insuportabila. Folosirea anticonceptionalelor nepotrivite determina, de asemenea, instalarea mastalgiei.

Cand te trimit durerile de san la medic?

Fa-ti de urgenta programare pentru un consult medical, daca:

1. Durerea sanilor dureaza mai mult de 2 saptamani.
2. Durerea este localizata intr-un punct precis al sanului/sanilor.
3. Durerea incepe sa creasca in intensitate, in loc sa scada.
4. Durerea te impiedica sa iti desfasori activitatile zilnice.
5. Sesizezi noduli, scurgeri anormale si umflaturi bizare la nivelul sanilor.



Autor: Adelina Dobrin

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Forum Ele.rochevron_right