Durerile de spate: 7 mituri despre o problema frecventa

Durerile de spate: 7 mituri despre o problema frecventa
  calendar_month        
Daca te-ai obisnuit sa consideri durerile de spate o stare normala cu care nu ai decat sa traiesti din cand in cand, a sosit momentul sa iei in serios simptomele pe care corpul tau ti le transmite. Disconfortul resimtit in zona spatelui este o problema frecventa in prezent, in jurul careia graviteaza mituri dezorientante.

9 din 10 adulti sunt chinuiti de neplacute dureri de spate intr-un anumit moment al vietii, fie ca vorbim de junghiuri, senzatii de arsura, intepaturi sau dureri ascutite radiante.

Sursa disconfortului poate fi localizata in muschi, nervi, oase sau articulatii, ori in alte structuri ale coloanei vertebrale. Iata care sunt principalele mituri care circula in lume despre aceasta problema frecventa.

1. Durerile de spate nu impun un consult medical

Foarte multe persoane considera ca durerile de spate nu necesita in mod necesar un consult medical, punandu-le pe seama unei posturi incorecte, racelilor sau altor cauze inchipuite. Abia cand disconfortul devine insuportabil intervine si vizita la medic, cand se constata deseori o boala ascunsa, in stadiu avansat. Daca te doare spatele mai mult de 2 saptamani la rand, verfica-ti starea de sanatate cat mai curand posibil.

2. Durerile de spate apar cand stai cocosata

Obsesia de a "nu sta cocosata" te poate determina sa te asezi in pozitii drepte nefiresti atunci cand stai pe scaun. In vreme ce aducerea umerilor in fata nu iti face deloc bine, nici intinderea exagerata a coloanei vertebrale nu iti aduce mai multe beneficii. Sira spinarii are o inclinatie naturala in care se simte confortabil, de aceea medicii recomanda sa stai intotdeauna pe un spatar curbat, cu talpile lipite de sol.

3. Ridicatul greutatilor iti distruge spatele

Corpul tau are limitele sale, iar cand ridici greutati intr-un mod eronat, iti poti afecta grav anatomia spatelui. Nu este necesar, asadar, sa excluzi total ridicarea obiectelor grele, ci sa inveti sa o faci in mod corect: cu genunchii indoiti, mentinand spatele cat mai drept.

4. Obezitatea nu are legatura cu durerile de spate

Nimic mai gresit. Pe masura ce acumulezi tot mai multe kilograme in plus, coloana ta vertebrala este nevoita sa suporte o presiune accentuata, foarte solicitanta pentru vertebre.

5. Daca ai dureri de spate, nu poti face sport

Cand te doare spatele, ai tendinta naturala de a renunta la orice efort fizic si de a te odihni cat mai mult. In realitate, sedentarismul nu face altceva decat sa agraveze situatia. Exercitiile regulate (in special cele de gimnastica) iti mentin agilitatea corpului, iti antreneaza muschii si ii scapa de pericolul leziunilor si iti ajuta coloana sa se remodeleze in forma optima. Antrenamentele cardio pot fi mult mai bune pentru tine decat medicamentele, pentru ca iti cresc flexibilitatea spatelui si te scapa de efectele secundare ale pastilelor.

6. Suspendarea in pozitie inversata te scapa de durerile de spate

Saloanele de fizioterapie ofera, mai nou, o alternativa controversata pentru durerile de spate: suspendarea in pozitie inversata, pentru elongarea spatiilor intervertebrale si scaderea presiunii asupra ligamentelor si nervilor de la nivelul coloanei vertebrale. In realitate, senzatia de usurare este doar temporara, efectele nefiind persistente pe termen lung. In plus, presiunea arteriala poate sa afecteze serios sistemul nervos!

7. Durerile de spate sunt doar in zona lombara



Durerile de spate nu se resimt doar in zona lombara. Ele se pot reflecta si in zona gatului, omoplatilor, bratelor si a picioarelor.

Autor: Adelina Dobrin

Recomandari