Durerile mamare, probleme frecvente ale femeilor
history_edu ele.ro calendar_month 21 Feb 2012, 09:55
Durerile mamare sunt probleme frecvente in randul femeilor, care pot aparea cel mai adesea in aproprierea ciclului menstrual. Daca aceste dureri persita mai mult de doua saptamani este indicat sa mergi la medicul specialist.
Ce sunt durerile mamare
Durerile mamare, sau mastalgia, sunt probleme frecvente in randul femeilor. Aceste dureri pot fi constante sau pot aparea ocazional. Unele femei se pot confrunta cu dureri severe, care dureaza mai mult de cinci zile pe luna si care sunt persistente in timpul ciclului menstrual.
Femeile aflate la postmenopauza se pot confrunta cu dureri mamare, insa sunt mai comune in randul femeilor tinere.
Cel mai adesea, durerile mamare semnaleaza diverse afectiuni benigne ale sanilor si foarte rar cancer. Este insa indicat sa mergi la doctor daca aceste dureri apar spontan, fara nicio explicatie si nu trec dupa ciclul menstrual.
Simptomele durerilor mamare
Durerile mamare sunt clasificate in ciclice si nonciclice. Fiecare categorie are anumite caracteristici.
Durerile mamare ciclice: sunt in stransa legatura cu ciclul menstrual sunt acompaniate de umflaturi si noduli afecteaza ambii sani se intensifica cu doua saptamani inainte de ciclul menstrual sunt comune femeilor cu varste intre 20 si 40 de ani.
Durerile mamare nonciclice: nu sunt legate de ciclul menstrual sunt constante sau intermitente afecteaza de obicei un singur san sunt mai comune femeilor aflate la postmenopauza.
Este recomandat sa mergi la medic atunci cand durerile mamare: persista de mai bine de doua saptamani sunt localizate intr-o anumita parte a sanului se agraveaza in timp intervin in activitatile tale zilnice.
Cauzele durerilor mamare
Hormonii reproductivi. Durerile mamare ciclice apar in special in apropierea ciclului menstrual si dispar adesea in timpul sarcinii si la menopauza.
Factori anatomici. Durerile mamare nonciclice sunt cel mai adesea cauzate de chisturile mamare, traumele mamare, operatii si alti factori care afecteaza sanul. Pot fi cauzate si de dureri ale muschilor, inchieturilor sau inimii, care pot radia catre san.
Dezechilibru al acizilor grasi. Dezechilibrul acizilor grasi din celule poate afecta sensibilitatea tesuturilor mamare la circulatia hormonilor.
Medicamentele. Anumite medicamente pe baza de hormoni, printre care tratamentele pentru infertilitate sau contraceptivele orale, sunt asociate cu durerile mamare.
Marimea sanilor. Femeile cu sani mari se confrunta adesea cu dureri mamare, care sunt insotite si de dureri de gat, umeri si spate.
Cum sa tratezi durerile mamare foloseste comprese fierbinti sau reci poarta un sutien bun, care sa sustina sanii in timpul antrenamentelor sportive, poarta bustiere confortabile limiteaza consumul de cofeina evita stresul si relaxeaza-te limiteaza consumul de alimente grase foloseste analgezice.
De asemenea, durerile mamare pot fi tratate cu anumite suplimente. Uleiul de primula schimba cantitatile de acizi grasi din celule, ceea ce reduce durerile mamare. Specialistii recomanda administrarea unei capsule de 1000 de miligrame de trei ori pe zi.
Vitamina E este extrem de benefica pentru durerile mamare care apar in apropierea ciclului menstrual. Doza zilnica ste de trei capsule de 400 UI pe zi.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre