Durerile reumatice: cum le combati cu ajutorul dietei

Durerile reumatice: cum le combati cu ajutorul dietei
  calendar_month        
Durerile reumatice sunt probleme cu care te confrunti in anumite perioade ale anului, in special atunci cand umiditatea din aer depaseste pragul critic de disconfort. In loc sa apelezi la medicamente de fiecare data, incearca sa combati senzatiile puternice cu ajutorul dietei.

De fapt, stilul tau de viata influenteaza in mod semnificativ masura in care resimti simptomele acestei afectiuni dificil de controlat.


Putini suferinzi de dureri reumatice considera dieta o arma puternica in combaterea efectelor reumatismului. Substantele nutritive preluate din hrana pot avea acelasi efect antiinflamator si analgezic al pilulelor prescrise de medic, fara sa te predispuna efectelor secundare ale medicatiei alopate.

Reguli de baza in dieta anti-reumatism

Dieta anti-reumatism presupune respectarea catorva reguli de baza in nutritie, astfel incat sa eviti agravarea intensitatii durerilor reumatice in perioadele critice din an.

Exclude cerealele rafinate, zaharul si pastele
Renunta la sare, aluaturi coapte, paine sau cereale procesate
Evita alimentele care contin conservanti
Refuza bauturile pe baza de cofeina
Limiteaza consumul de carne rosie, dulciuri, lactate si alcool
Alimentele acide nu ar trebui sa depaseasca 20% din meniul zilnic
Consuma din plin fructe proaspete si legume crude

Inainte de micul dejun cu jumatate de ora, prepara-ti un amestec din 1 lingurita de ulei de peste (ficat de cod) cu doua linguri de suc de portocale sau lapte, mixate bine. Consuma remediul natural cu 30 de minute inainte de masa.

Suplimentele alimentare cu Calciu si Magneziu, complexul de multiminerale, sulfatul de glucozamina si uleiul de coacaz negru sunt adjuvanti excelenti in atenuarea durerilor reumatice.

Alimente care combat durerile reumatice

O serie de alimente cu proprietati antiinflamatoare combat durerile reumatice si chiar le previn, odata consumate in mod regulat.

1. Hreanul

Hreanul este cunoscut pentru proprietatile sale antibiotice, insa el este si un excelent antiinflamator natural. Bucura-te de gustul lui dulce-iute in stare proaspaata, in salate sau garnituri speciale pentru carne.

2. Varza

Varza, impreuna cu celelalte legume crucifere (gulie, broccoli, conopida) furnizeaza o cantitate importanta de antioxidanti si glucozinati, care inhiba distrugerea celulelor cartilajelor prin blocarea procesului inflamator. Pacientii diagnosticati cu artroza ar putea culege beneficii importante de pe urma consumului frecvent de legume crucifere.

3. Graul incoltit

Sanatatea oaselor depinde de masura in care organismul asimileaza vitaminele D si E, pe care graul incoltit le are in componenta. In plus, el iti aduce si un aport important de vitamine B, dar si minerale cu rol esential in functionarea sistemului osos si muscular: fosfor, magneziu, potasiu, zinc si fier.

4. Pestele

Pestele gras, precum somonul, tonul, sardinele, macroul sau heringul furnizeaza grasimi esentiale Omega-3, antiinflamatoare naturale cu efect analgezic direct asupra incheieturilor. Mai mult decat atat, carnea de peste contine si vitamina D, compus de baza in densitatea optima a oaselor.

5. Nucile

Nucile intaresc cartilajele prin oligoelementele si acizii grasi esentiali asimilati in organism dupa savurarea lor.

6. Uleiul de masline

In afara de grasimile Omega-3 benefice, uleiul de masiline contine si un compus, numit oleocantal, cu proprietati analgezice comparabile cu cele ale ibuprofenului. Adauga o lingura de ulei de masline extravirgin in salata, de fiecare data cand ai ocazia.



Autor: Adelina Dobrin

Recomandari