Edith Piaf

history_edu ele.ro calendar_month 15 Aug 2008, 12:08
Dezavantajati de o boala cronica sau de un accident, ei au trecut peste problemele personale si au marcat istoria. Oameni politici, artisti si cercetatori: descopera destinul acestor bolnavi celebri.
Edith Piaf, micsorata de poliartrita reumatoida
Povestea vietii sale
Edith Piaf s-a nascut la Paris, dintr-o mama alcoolica si un tata absent. In primii ani de viata, ea este crescuta de bunica din partea mamei, care o hranea cand avea timp si o lasa murdara.
Tatal intra la timp in viata fiicei lui pentru a o lua si a o duce la propria sa mama. Aici este bine tratata, insa pastreaza sechele din copilaria timpurie. Spre varsta de 8 ani, Edith Piaf dezvolta o cheratita, boala a ochilor care avea sa o lase oarba cateva zile.
Edith nu s-a dezvoltat insa prea mult, la varsta adulta atingand de-abia 1.47 m, facand astfel ca vocea sa puternica sa impresioneze si mai mult. Ea isi gaseste repede drumul in viata, insa sufera de o boala care o macina din interior: poliartrita reumatoida.

Aceasta boala afecteaza articulatiile si provoaca dureri si deformari ale corpului. Intensitatea sa este variabila de la o persoana la alta, iar la Edith Piaf boala se declanseaza de foarte tanara, deformandu-i corpul si provocandu-i mari suferinte.
La aceasta boala grava se adauga si multiplele accidente de masina suferite si operatiile chirurgicale de refacere ale piciorului. Ca sa tina pasul, cantareata nu a avut alta alegere decat sa-si faca injectii regulate cu morfina. Rapid, ea devine dependenta. Partea cea mai proasta e ca medicamentul nu e doar un drog, ci ii distruge si organismul incetul cu incetul.
Abuzul de morfina si de alcool ii aduce moartea cantaretei, in octombrie 1963, la varsta de 47 de ani. Ea moare din cauza unei hemoragii interne declansate de insuficienta hepatica provocata de abuzurile acestea. In ultimele luni ale vietii sale, Edith Piaf, extrem de micuta ca statura, de-abia putea sa se ridice pentru a face cativa pasi ezitanti in gradina casei sale de la Grasse.
Ce este poliartrita reumatoida?
Aceasta boala se caracterizeaza printr-o inflamatie a articulatiilor de la degete, incheietura mainii si genunchi mai ales. In afara durerilor puternice, ea provoaca deformarea articulatiilor ce devin mai groase, mai proeminente. Boala evolueaza cu picuri si perioade de acalmie, sanatatea deteriorandu-se de-a lungul timpului.
Nici astazi nu exista un medicament care sa vindece poliartrita. In schimb, mecanismul bolii este mai bine cunoscut decat in epoca lui Edith Piaf si durerile sunt mai bine tratate.
Cum a influentat boala viata artistei
Cantecul profund al lui Edith Piaf vine poate din suferinta sa, fizica si morala, pe care a indurat-o inca din frageda copilarie. Ceea ce a mentinut-o atata timp in picioare a fost dragostea ei pentru cantec si scena. "Daca nu cant, mor", obisnuia ea sa spuna. Mergand tot timpul pana la capatul puterilor, i s-a intamplat chiar sa cada pe scena.
In cadrul ciclului denumit "Bolnavi celebri", poti sa mai citesti despre: Beethoven , compozitorul genial si surd, maladia Addison careia i-a facut fata John Kennedy si anemia aplazica ce i-a adus sfarsitul omului de stiinta Marie Curie.
Alte articole despre