Electrocutarea

Electrocutarea
  calendar_month        
Bucatarie, baie, garaj... atatea locuri banale in care ne putem electrocuta. Cunoasterea mecanismelor de electrizare ne ajuta sa asistam o posibila victima si sa putem pune in practica masurile de preventie.

Electrizare sau Electrocutare

Electrizarea defineste trecerea curentului electric prin corp, oricare ar fi gravitatea acesteia. Se foloseste termenul de electrocutare atunci cand se vorbeste despre o electrizare mortala.

Alternativ sau continuu?

La acelasi voltaj, curentul alternativ este mai periculos decat cel continuu. Cu cat intensitatea curentului este mai mare (amperajul), cu atat riscurile de deces sunt mai ridicate. Cu cat voltajul este mai ridicat (mai mare de 1000), cu atat curentul arde, in general in punctele de intrare si de iesire, unde pielea apare alba si cartonata. Cu cat timpul de contact cu sursa electrica este mai lung, cu atat riscurile de leziuni interne grave se maresc.

Consecintele electrizarii

Posibila oprire cardiaca, in cazul in care curentul intra printr-o mana si iese prin cealalta sau intra prin mana stanga si iese prin piciorul drept. In acest caz, 30-100 miliamperi sunt de ajuns. 76710.jpg



Oprirea respiratorie reflexa prin blocarea muschiului diafragmei (20mA).

Arsuri profunde grave, adesea nedureroase, la nivelul: rinichilor, ochilor, creierului.

Hemoragii interne, paralizii, ocluzii arteriale.

Cum acordati primul ajutor?

Inainte de orice, intrerupeti curentul de la panoul electric sau indepartati victima de sursa de curent. La nevoie, ajutati-va de un obiect uscat si non-conductor (manerul de la matura sau mop) pentru a nu ramane lipita de victima.

Chemati apoi salvarea.

Daca victima este constienta, ocupati-va doar de supravegherea ei.



Daca victima este inconstienta si respira, asezati-o in pozitie laterala de securitate.

Daca victima este inconstienta si nu mai respira, aplicati-i respiratie gura-la-gura si masaj cardiac.

Cum puteti preveni acest tip de accidente?

Intrerupeti intotdeauna curentul inainte de a schimba un bec sau o priza.

Ganditi-va la copii: folositi prize ascunse.

Nu utilizati niciodata aparatele electrice (de epilare, uscatorul de par) daca pe jos este apa, cu picioarele goale sau cu mainile umede.

Daca trebuie sa munciti pe sol umed, folositi cizme de cauciuc.

Recomandari