Endometrioza - cauze si metode de tratament

history_edu redactia ele.ro calendar_month 14 Mar 2012, 15:42
Endometrioza este o afectiune medicala in care celulele care sunt in mod normal gasite in mucoasa intra uterina, cresc pe organe din afara uterului. Cele mai frecvente locuri in care se depun aceste celule endometriozice sunt ovarele, urmate de trompele uterine si zona pelvisului.
Aceasta afectiune este mai des intalnita in cazul femeilor cu varste cuprinse intre 25 si 50 de ani. Uneori, chisturile endometriozice dispar de la sine si nu necesita tratament. Mai exact ele se resorb. In alte cazuri insa, ele necesita tratament medicamentos (de cele mai multe ori bazat pe hormoni) si chiar interventie chirurgicala.
In general celulele endometriozice sunt eliminate din mucoasa interioara a uterului in perioada mentruatiei. Totusi, celulele care nu sunt eliminate in timpul acestei perioade continua sa se dezvolte in fiecare luna.
Celulele endometriozice se transforma in chisturi, dupa care incep sa produca tot felul de simptome, printre care sangerari in afara perioadei menstruale, sangerari excesive in perioada menstruala, durere la contactul sexual si chiar infertilitate sau dificultatea de a ramane insarcinata inca din primele incercari sau fara o metoda alternativa. Cu toate acestea, simptomele pot varia de la o femeie la alta.
Desi nu exista niciun motiv clar pentru care se declanseaza aceasta afectiune, exista totusi o cauza posibila. Este vorba, mai exact, despre situatia in care sangele menstrual intra in cavitatea pelviana prin trompele uterine. Acolo, celulele ndometriale se ataseaza de alte organe, provocand in acest fel endometrioza.
Tratamentul pentru endometrioza
In principiu nu ezista prea multe solutii pentru endometrioza, in afara de tratamentul hormonal si, ultima solutie, interventia chirurgicala de eliminare a chistului. In principiu, medicii recomanda aceste doua tratamente in functie de marimea chistului. Daca acesta este mai mic (maxim 4 centimetri) se va incepe un tratament medicamentos. In situatia in care chistul endometriozic este mai mare, medicul va recomanda cu siguranta operatia. De obicei aceasta se face cu ajutorul laserului, iar internarea nu dureaza mai mult de 3 zile. Tutusi, dupa externare se recomanda o perioada de repaus la pat de cel putin o saptamana si inca doua saptamani lipsite de efort fizic.
Interventia se realizeaza sub anestezie generala si nu dureaza mai mult de 30 de minute.
Pe de cealalta parte, exista si tratamentele pe baza de hormoni care ajuta la reducerea dimensiunii chisturilor endometriozice si chiar la resorbirea acestora. De cele mai multe ori insa, aceste tratamente nu sunt de foarte mare ajutor, iar interventia chirurgicala ramane varianta cu rezultate satisfacatoare.
Endometrioza si sarcina
Medicii ginecologi sustina ca o femeie care are endometrioza poate intampina dificultati in incercarea de a ramane insarcinata. Mai mult decat atat, este foarte posibil ca aceasta sa aiba dureri in timpul actului sexual, motiv pentru care sunt recomandate medicamentele analgezice si anti-inflamatoare. Acestea din urma reduc durerea, sangerarea si inflamatia.
Autor: Corina Petrea
Alte articole despre