Endometrioza: si tu esti in pericol!

Endometrioza: si tu esti in pericol!
  calendar_month        
Exista multe boli ce afecteaza sistemul reproducator al femeii, iar endometrioza este una dintre ele. Iata ce trebuie sa stii despre endometrioza!
Etimologia cuvantului

Cuvantul endometrioza provine din cuvintele grecesti "endon" care inseamna interior, "metra" insemnand uter si "osis" - boala. Acum poti ghici ca endometrioza este o boala a uterului.

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o boala a endometrului, mucoasa care captuseste uterul. In cazul endometriozei, endometrul creste in afara uterului. Adesea, el se dezvolta in ovare, in intestine sau in vezica.

Cine este afectat?

Orice femeie care are menstruatie poate fi afectata de aceasta boala. Ea se poate manifesta oricand, de la menstruatie pana la menopauza.

Care sunt cauzele endometriozei?

Nu a fost descoperita pana acum o cauza exacta a endometriozei, insa exista niste teorii. Teoria spune ca menstruatia retrograda in abdomen si in zona pelvina ar fi de vina pentru cresterea anormala a endometrului. O alta teorie speculeaza ca endometrioza ar fi provocata de factori genetici.

Simptomele endometriozei

Cel mai comun simptom al endometriozei este durerea in zona pelvina, in zona inferioara a spatelui. Un alt simptom este durerea in timpul actului sexual sau dupa sex. De asemenea, urinatul poate fi dureros in timpul menstruatiei. Pot aparea si dureri gastrointestinale.

Cum se pune diagnosticul?

Testele RMN si ultrasunetele pot fi folosite pentru a identifica excrescentele din interiorul corpului. Totusi, un diagnostic sigur se poate pune doar pe cale laparoscopica. Laparoscopia este o procedura invaziva minora, in cursul careia se introduce in abdomen un tub subtire ce are la capat o luminita. Chirurgul poate vedea astfel eventualele anormalitati.

Care sunt posibilele efecte?

Endometrioza este una din primele trei cauze ale infertilitatii, insa asta nu inseamna ca toate femeile diagnosticate cu endometrioza devin infertile.

Tratamentul endometriozei

Din pacate, inca nu exista un leac pentru endometrioza. Exista insa cateva tratamente ce amelioreaza durerile si problema infertilitatii. In cazurile de endometrioza minora se face si extirparea laparoscopica a excrescentelor.


Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

../////
  • person

    "a￯n incona￯tient, nimic nu ia sfa￯ra￯it, nimic nu trece, nimic nu se uita￯."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right