Endoscopia: ce presupune acest examen medical?
history_edu ele.ro calendar_month 11 Mai 2009, 15:37
Endoscopia este un examen care permite explorarea organelor cu cavitati, cu ajutorul unei camere video minuscule.
Obiectivul este determinarea originii simptomelor si, atunci cand e posibil, tratarea directa a anomaliilor. Iata cateva sfaturi inainte de examen.
1. Gastroscopia: explorarea aparatului digestiv
Gastroscopia permite explorarea partii superioare a aparatului digestiv: esofag, stomac, duoden. Examenul este recomandat atunci cand medicul suspecteaza, de exemplu, un ulcer sau o inflamatie a stomacului, sau pur si simplu pentru a gasi cauza simptomelor.
Indicatiile sale sunt numeroase: reflux acid, arsuri, inainte de montarea inelului gastric pentru slabit, astm, polipi la esofag etc.
In timpul gastroscopiei, medicul poate observa organele gratie unei camere video minuscule, legata la un calculator cu ecran. Astfel se pun in evidenta anomaliile si se realizeaza prelevari.
Un examen pe burta goala
Pentru a face o gastroscopie, trebuie sa nu mai mananci si sa nu mai bei nimic cu 6 ore inainte. In plus, este interzis sa fumezi, deoarece tigara creste secretia gastrica, care poate complica anestezia.
Gastroscopia se face sub anestezie locala sau generala. Medicul introduce prin gura sau prin nas un aparat subtire si fin. Desi dezagreabil, examenul nu este dureros, si nu provoaca jena in timpul respiratiei, insa poate provoca greturi si senzatia de voma, sau flatulente imediate. Atunci cand pacientul nu este aodrmit, se aplica un gel anestezic pe fibroscop.
2. Colonoscopia: explorarea intestinului gros
Colonoscopia este metoda folosita pentru explorarea colonului (intestinului gros). Ea permite prelevarea fragmentelor de tesut pentru studierea ulterioara la microscop.
Acest examen este indicat mai ales pentru extragerea polipilor, evitand astfel transformarea lor in cancer. De asemenea, colonoscopia este folosita si in caz de: antecedente de cancer de colon in familie, probleme digestive si intestinale, sange in fecale.
Sub anestezie generala
Pentru a face o colonoscopie, colonul trebuie sa fie perfect curat. Cu cat va fi mai curat, cu atat examenul va fi mai complet si mai precis. Acesta este si motivul pentru care trebuie sa urmezi un regim special cu cateva zile inainte de examen, sa nu inghiti nimic cu 6 ore inainte, si sa inghiti un lichid de spalare intestinala cu cateva ore inainte, pentru a evacua tot ce ramane in colon.
Ca si in cazul gastroscopiei, fumatul este interzis inainte de examen, iar medicul trebuie sa fie prevenit daca mai urmezi si alte tratamente, deoarece efectele medicamentelor pot fi modificate de spalaturile intestinale.
Colonoscopia se practica cel mai adesea sub anestezie generala, deci este necesara spitalizarea. Medicul introduce endoscopul prin anus si urca de-a lungul colonului. In timpul examenului se sufla aer pentru a indrepta pliurile peretilor, si rezulta evident balonari si flatulente . Colonoscopia dureaza aproximativ o ora.
Ai facut o endoscopie? Povesteste cum s-a petrecut totul Pune o intrebare pe Forumul Sanatate !
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
if
- person
"zambeste iar si priveste putin:orice pahar jumatate gol mereu e si jumatate plin"