Epidemii in istoria omenirii - Ciuma

Epidemii in istoria omenirii - Ciuma
  calendar_month        
Epidemiile au facut mai multe ravagii decat razboaiele. Ele continua sa ucida si in ziua de azi. Gripa, Sida, febra Dengue, paludismul... Iata care sunt epidemiile de care omul s-a temut dintotdeauna, si de care inca n-am scapat!

Ciuma a ajuns pe continentul european in anii 1350, facand doar aici 25 de milioane de victime, si 50 de milioane in intreaga lume. In afara catastrofei umanitare, pandemia de ciuma a adus cu ea si alte inconveniente: mana de lucru s-a imputinat, terenurile au ramas nelucrate, rasismul a luat amploare (evreii erau acuzati ca diseminau in mod voluntar boala, fiind alungati din casele lor).

Ce este ciuma?

Ciuma bubonica (numita astfel din cauza bubelor care se formau la nivelul piscaturilor) este o boala purtata de sobolani si transmisa la om prin piscatura de purice si de capuse. Ea se datoreaza unei bacterii numite Yersinia Pestis. Ciuma exista si sub forma pulmonara, insa este mult mai rara.Dupa cateva zile de incubatie, simptomele incep sa se manifeste: febra foarte mare, stare generala degradata, ganglioni foarte umflati la nivelul piscaturii. Vindecarea spontana (dar in timp indelungat) s-a inregistrat intr-o treime din cazuri. Insa pentru majoritatea bolnavilor, ciuma evolueaza intr-o infectie generalizata care aduce moartea in cateva zile.

Daca bacteria atinge plamanii, persoana bolnava poate sa contamineze in mod direct alte persoane, doar prin saliva proiectata in timpul tusei. Ciuma pulmonara determina moartea rapida in toate cazurile.

Tratamentul ciumei

Ciuma bubonica se vindeca destul de usor folosind o gama larga de antibiotice. Insa este nevoie ca ea sa fie diagnosticata la timp. Se dau antibiotice si anturajului bolnavului, pentru a se evita propagarea bolii.

Ciuma in prezent

Ciuma este departe de a fi eradicata. In Europa nu mai face victime, insa in Africa si Asia, ea ucide in mod regulat. In Statele Unite sunt raportate cateva cazuri izolate in fiecare an.

Urmareste in continuare dosarul nostru saptamanal despre "Epidemii in istoria omenirii", pentru a afla si despre holera , gripa spaniola , variola , HIV , malarie , dar si pentru a afla riscurile actuale ale producerii unei pandemii.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Sfarsit de an
  • person

    "ars longa,vita brevis"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right