Epidemii in istoria omenirii: Gripa spaniola

history_edu redactia ele.ro calendar_month 27 Ian 2009, 09:45
Poate ai auzit de gripa spaniola de la bunicii tai. Ea a afectat Europa in anul 1918, la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, facand 30 de milioane de victime, adica mai mult decat razboiul insusi.
In cateva saptamani, aceasta tulpina foarte virulenta a gripei, virusul H1N1, a contaminat toata planeta. Epidemia n-a avut nimic special in Spania. Ea a fost numita astfel deoarece ziarele spaniole nu erau cenzurate si vorbeau deci in mod liber despre epidemie, pe cand celelalte state cenzurau presa deoarece erau implicate in razboi si nu doreau sa dezvaluie inamicului german care era amploarea pierderilor umane.
Pandemia se stinge in 1919, dupa ce a facut ravagiile binecunoscute: 1 miliard de bolnavi si aproximativ 30 de milioane de morti.
Virusul H1N1
Virusul de la 1918 a facut asemenea ravagii deoarece el reunea cele doua conditii pentru a deveni pandemic: era in acelasi timp foarte contagios si virulent. Primele simptome sunt cele clasice de gripa: febra mare, slabirea organismului. Virusul slabeste imunitatea organismului, lasand cale libera complicatiilor gripei. Tocmai aceste complicatii, mai ales cele bronsice, au facut atatea victime.
Tratamentul gripei
Chiar si astazi, singurul tratament contra gripei ramane odihna si tratarea simptomelor (analgezice etc.). Gripa dispare in general de la sine, lasand o persoana slabita, dar care se recupereaza repede.
Complicatiile pot aparea mai ales la persoanele fragile (batrani, bolnavi, sugari, persoane cu sistem imunitar slabit). De aceea autoritatile sanitare recomanda vaccinarea antigripala in fiecare toamna! Vaccinul nu este eficace 100%, insa el permite doar resimtirea simptomelor atenuate ale infectiei.
Gripa spaniola in prezent
Virusul H1N1 nu a supravietuit, insa autoritatile se tem de aparitia unei tulpini la fel de virulente a virusului gripal , care ar fi diseminat mult mai repede in ziua de azi datorita transporturilor mult mai frecvente si mai rapide. Populatia nu mai este statica, ea este in continua miscare si aranjare. De aceea faimosul H5N1 a creat atata panica...
Urmareste in continuare dosarul nostru saptamanal despre "Epidemii in istoria omenirii", pentru a afla si despre ciuma , holera , variola , HIV , malarie , dar si pentru a afla riscurile actuale ale producerii unei pandemii.
Alte articole despre