Epidemii in istoria omenirii - HIV

Epidemii in istoria omenirii - HIV
  calendar_month        
HIV-ul este epidemia secolului XX, aceea care a trezit frica in omul modern. Virusul HIV si Sida, boala care ii corespunde, au facut 25 de milioane de victime de la aparitia lor, pe toate continentele. Aceasta boala si-a facut aparitia in anii 1970, in SUA, facand ravagii in mediile gay. Boala se raspandeste apoi foarte rapid in randul intregii populatii.

In 1983, o echipa franceza de cercetatori, condusa de Prof. Luc Montagnier, descopera virusul responsabil de acest sindrom, numindu-l HIV . In anii `80, pacientii mureau foarte repede, in cativa ani, deoarece nu exista niciun tratament. In 1987, este descoperit primul medicament antiretroviral, AZT, care ii ajuta pe bolnavi sa-si prelungeasca un pic speranta de viata. Apoi, in 1996, au aparut triterapiile, o asociere de trei medicamente care intarzie considerabil aparitia primelor simptome, insa nu impiedica propagarea epidemiei, care ramane de actualitate.

Ce este HIV-ul?

HIV, seropozitiv, Sida : poate fi greu uneori sa intelegem ce se intampla in organism. Adevaratul nume al virusului este HIV, care inseamna Virusul Imunodeficientei Umane. El este responsabil de aparitia bolii. Nu este contagios, adica nu se ia prin aer, discutand cu o persoana infectata. In schimb, el este transmisibil prin contact cu sange infectat sau cu secretii sexuale infectate.


HIV-ul este un virus periculos deoarece afecteaza sistemul imunitar. De fapt, structura sa ii permite sa infecteze si sa distruga un anumit tip de globule albe, limfocitele T4. Virusul prezinta pe membrana sa exterioara o proteina care functioneaza ca o cheie, ajutandu-l sa se autointroduca in limfocite. Gratie tuturor elementelor prezente in interiorul globulei albe, HIV-ul se poate reproduce aici in mai multe exemplare. Virusul se multiplica rapid, iar daca nu este detectat, el scade foarte mult proportia de limfocite T4 din sange.

Atunci cand proportia aceasta este foarte scazuta, corpul ramane expus la multipli virusi, contra carora nu va mai putea sa lupte. Diverse boli, numite oportuniste, profita atunci de slabiciunea organismului pentru a se dezvolta si a face ravagii. Acest fapt il ucide de fapt pe bolnavul de Sida.

Tratamente

In prezent, triterapiile permit (in majoritatea cazurilor) aducerea la tacere a virusului: el devine nedetectabil in sange si pacientul poate sa traiasca normal. Atentie! Acest lucru nu inseamna ca este vindecat! La cea mai mica oprire a medicatiei, care se ia pe viata, virusul risca sa reapara si sa se dezvolte din nou. In plus, inca nu se cunoaste daca triterapiile sunt eficace pe termen lung.

Nu exista niciun vaccin impotriva HIV-ului in prezent. Singura posibilitate de preventie este purtarea prezervativului in cursul raporturilor sexuale.

HIV-ul in prezent

Se spune ca picul epidemic a trecut deja, existand in lume un numar de 33 de milioane de persoane infectate estimate. Lucrul cel mai frapant este insa inegalitatea sanselor dintre bolnavii infectati din tarile dezvoltate si cei din tarile sarace. Astazi, pacientii din Occident au acces facil la triterapie, pe cand cei din Africa, de exemplu, continua sa fie decimati de boala. Deocamdata, cercetarile dedicate prepararii unui vaccin eficace au esuat.

Urmareste in continuare dosarul nostru saptamanal despre "Epidemii in istoria omenirii", pentru a afla si despre ciuma , holera , variola , gripa spaniola , malarie , dar si pentru a afla riscurile actuale ale producerii unei pandemii.Recomandari

Newsletter Ele.ro

if
  • person

    "never say never"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right