Escarele, ce pacoste!

Escarele, ce pacoste!
  calendar_month        
Escara este o leziune cutanata care apare datorita compresiei zonelor moi intre un plan dur si o zona osoasa. In felul acesta apare o plaga uneori foarte profunda, sursa de dureri si infectii, care atinge cel mai adesea pacientii imobilizati sau cu mobilitate redusa. Escarele pot fi prevenite!

Cauzele aparitiei escarelor

Escara apare datorita imobilizarii prelungite, iar cele mai predispuse sunt persoanele in varsta obligate sa stea la pat sau paraplegicii (ambele picioare paralizate).

Exista factori de risc local (piele fragilizata, incontinenta urinara care este sursa de iritare cutanata) si general (boli neurologice sau reumatismale care reduc mobilitatea, starea cardiaca proasta care face sa scada oxigenarea pielii i a tesuturilor sub-cutanate, nutritie dezechlibrata, stare febrila ce duce la deshidratare si la scaderea motivatiei pentru ingrijire).

Simptome

Escara, numita si ulcer de presiune sau de decubitus, este o plaga ce apare din interior spre exterior, de forma conica si cu baza profunda. O parte din leziuni nici nu sunt vizibile deci.

Escara evolueaza in mai multe etape. Primul stadiu este acela al unei roseti persistente si dureroase, localizata in zona de presiune. Apoi, pielea devine neagra, ca de carton, insensibila la atingere.

Mai tarziu, disparitia pielii necrozate lasa locul unei ulceratii, tesuturile de sub ea (muschi, tendoane, oase) ramanand descoperite.

Daca sederea in pat se prelungeste, escara nu se vindeca spontan, ci dimpotriva ea se extinde si se suprainfecteaza.



Preventia escarelor

E-adevarat ca odata aparute, cu greu mai scapa omul de ele. De aceea, obiectivul prioritar e sa le prevenim. Acest lucru se face prin diminuarea presiunii asupra zonelor de risc si prin mentinerea unei igiene cutanate optime. Schimbarea pozitiei pacientilor la pat este recomandata la fiecare 2-3 ore. Vigilenta celui care ingrijeste pacientul la pat este cel mai important factor.

Inspectarea regulata si igiena pielii

Observarea si palparea regulata a zonelor de risc (fese, umeri, calcaie) permite detectarea oricarui semn precoce de alterare cutanata (roseata). Aceasta supraveghere trebuie sa fie sistematica , la fiecare schimbare de pozitie si in timpul igienizarii.

Toaletarea trebuie sa fie zilnica si cu precautie pentru zonele de risc. Masajele si frictiunile sunt interzise deoarece ele diminueaza debitul micro-circulator si au un efect traumatizant asupra pielii. Doar atingerile usoare sunt permise. Riscul de iritare cutanata trebuie sa fie prevenit prin masuri de igiena suplimentare la pacientii cu incontinenta sau care transpira mult.

Recomandari