Excesul de paracetamol dauneaza grav sanatatii

history_edu ele.ro calendar_month 13 Dec 2011, 09:58
Paracetamolul este unul dintre cele mai folosite medicamente analgezice, utilizat la scara larga pentru aproape orice tip de durere. Specialistii insa avertizeaza ca excesul de paracetamol poate avea consecinte extrem de grave pentru sanatate.
Paracetamolul este un analgezic extrem de eficient atunci cand este luat cu masura si doar sub supravegherea medicului. Riscul de a suferi de afectiuni ale ficatului este foarte mare atunci cand doza recomandata de paracetamol este depasita.
Consumul excesiv de paracetamol, ca remediu pentru dureri, gripe si raceli te poate ucide. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii din Marea Britanie.
Ei avertizeaza ca abuzul de paracetamol poate ucide in doar cateva zile. De asemenea, specialistii atrag atentia asupra consumului moderat de paracetamol, in special in sezonul rece, atunci cand suntem expusi riscului de gripa sau raceala.
Combinatiile medicamentoase si formulele disponibile in farmacii pe baza de paracetamol trebuie luate numai la indemnul medicului si doar in cantiati moderate.
Nu consuma mai mult de 8 pastile de paracetamol pe zi
Specialistii spun ca riscul de deces de afectiuni ale ficatului este mult mai mare decat tentativele deliberate de suicid. Acest lucru este cauzat de faptul ca tot mai multe persoane ajung la camerele de garda ale spitalelor cu simptome alarmante, a caror cauza este necunoscuta.
Acest lucru este extrem de dificil in diagnosticarea starii de sanatate si a tratatii pacientului. Astfel, specialistii spun ca este foarte usor sa abuzam de paracetamol fara sa stim de consecintele grave la care suntem supusi.
Medicii spun ca 4 grame de paracetamol pe zi (opt pastile) trebuie sa fie doza maxima si sa nu consumam mai mult de atat oricat de rau ne-am simti.
In studiul realizat in Marea Britanie, echipa de cercetatori a analizat datele a peste 6000 de pacienti care au fost internati in spital cu afectiuni ale ficatului cauzate de paracetamol.
Cercetatorii au descoperit 160 de persoane care abuzau de paracetamol pentru a scapa de durerile acute de spate, cap sau dinti.
Dintre acestia, doua din cinci persoane au murit in urma distrugerii ficatului. Supradoza de paracetamol poate aparea atunci cand durerile sunt insuportabile, iar pacientii consuma mai mult paracetamol decat este recomandat.
Efectele secundare ale paracetamolului
Printre efectele secundare ale paracetamolului se numara: mancarimile de piele afectiuni ale sangelui reducerea celulelor albe din sange hipotensiune distrugerea ficatului distrugerea rinichilor complicatii gastrointestinale sangerari stomacale astm eczema febra greata dureri abdominale scaderea apetitului alimentar urina inchisa la culoare.
Nu este indicat sa iei paracetamol daca esti alergic la acest medicament sa la acetaminofen. De asemenea, cere sfatul medicului sau al farmacistului atunci cand nu esti sigura de efectele secundare si de modul in care poate interactiona cu alte medicamente.
Paracetamolul nu trebuie administrat persoanelor care sufera de diverse afectiuni ale ficatului sau de alcoolism.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





mamele iubitilor nostri - acesti monstri
- person
"lucrul cu adevarat criminal e sa faci o persoana sa creada ca e unica pe care o vei iubi vreodata"