Exista viata dincolo de boala. Nu te lasa invinsa!

Exista viata dincolo de boala. Nu te lasa invinsa!
  calendar_month        
Exista viata dincolo de boala. Nu te lasa invinsa! Acesta este mesajul "postat" in cuvinte mari, colorate, pe holurile Institutului Oncologic, in care zilnic intra sute de femei aflate in lupta cu o boala aparent necrutatoare. Aparent necrutatoare pentru ca, in realitate, putem trai cu aceasta boala, o putem invinge, ne putem urma in continuare visele.

Situatia pacientilor cu cancer in Romania

Programele nationale de tratament in oncologie, programele de screening si campaniile de educare au ridicat speranta de viata a pacientilor cu cancer in Romania si au imbunatatit accesul bolnavilor la diagnostic si tratament.

Totusi, tara noastra continua sa inregistreze o incidenta a mortalitatii si morbiditatii prin cancer mai ridicata decat in alte tari ale Uniunii Europene. Programele de diagnostic precoce si tratament adecvat pentru pacienti au nevoie in continuare de imbunatatiri substantiale.

In anul 2008, 8952 de pacienti nou diagnosticati cu diverse tipuri de cancer au fost inclusi in tratament la Institutul Oncologic Bucuresti (IOB), conform datelor furnizate de Institutul Oncologic Bucuresti. Dintre acestia, 32,42% au fost din Bucuresti, iar 67,58% au venit din tara. 23% dintre acesti pacienti au fost depistati cu cancer mamar, 14% - cu cancer pulmonar, 11% cu cancer de col uterin, 9% - cu cancer colono-rectal, 6% - cu tumori faciale si la gat, 3% - cu cancer ovarian si 3% - cu tumori cerebrale.

Anual, 69.700 de pacienti vin la Institutul Oncologic Bucuresti pentru tratament, potrivit raportului furnizat de IOB. Dintre acestia, 61% urmeaza terapii in ambulator si 39% sunt internati pentru interventii chirurgicale sau tratamente complexe si de lunga durata.

Cancerul mamar

Cancerul mamar continua sa fie cel mai frecvent tip de cancer in Romania.

In 2006, in Romania, 50 de femei din 100.000 au fost diagnosticate cu cancer la san si
s-au inregistrat peste 5500 de cazuri noi. Cancerul la san este cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor si este a doua cauza principala a deceselor provocate de cancer - dupa cancerul pulmonar, cu o prevalenta de 509,29 de cazuri la 100.000 de locuitori (2006), conform Registrului National de Cancer.

52589.jpg
Numarul deceselor prin cancer de san la femei se ridica in 2007 la 3049 de persoane, adica 27,62 la 100.000 de locuitori de sex feminin, indica sursa mai sus mentionata.


Accesul pacientilor cu cancer la ingrijire si tratament

Programul National de Oncologie sustine tratamentul gratuit sau compensat al pacientilor cu cancer.

La ora actuala se pot folosi diferite tipuri de tratament pentru pacientele cu cancer: tratamentul standard (recomandat de forurile de specialitate) si tratamentele noi, care se afla in faza de testare in studii clinice. Inainte de a incepe tratamentul, pacientii au posibilitatea sa opteze intre tratamentul standard si noile tratamente, prin includere in studiile clinice in derulare, daca acestia sunt eligibili.

Tratamentele care sunt in faza de testare (in studii clinice) au ca scop imbunatatirea optiunilor terapeutice curente sau obtinerea de informatii despre eficacitatea si siguranta unor noi compusi. In cazul in care concluziile unui studiu clinic indica faptul ca tratamentul care a fost testat este superior tratamentului standard, noul tratament il poate inlocui.

Alegerea celui mai potrivit tip de terapie pentru pacient este o decizie care implica in mod normal atat pacientul si familia acestuia cat si echipa medicala.Recomandari

Newsletter Ele.ro

Ploaia
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right