Extraordinara viata a lui Emil Cioran

Extraordinara viata a lui Emil Cioran
  calendar_month        
Scriitor roman si filozof de exceptie, Emil Cioran a reprezentat pentru literatura romana un exemplu al paradoxului absolut, atat prin discrepantele izbitoare dintre viata si opera sa, cat si prin boala cumplita de care a suferit si modul in care viata sa a luat sfarsit.

Nascut la Rasinari, in data de 8 aprilie 1911, ca al doilea fiu al lui Emilian Cioran, preot in Rasinari, si al Elvirei (Comanciu) Cioran, Emil Cioran are parte de o educatie scolara medie si de o copilarie relativ fericita, desi, potrivit spuselor sale din jurnale, avea amintiri vii legate de betivii Rasinariului, iar una din activitatile placute pentru el era sa joace forbal cu craniile din cimitir...

Insa un soc nemaipomenit pentru copilul Emil este ruperea sa din sanul familiei si trimiterea intr-o familie de sasi, undeva in Sibiu, o trauma suferita de Emil Cioran la varsta de 10 ani.

Prima lui carte aparuta in 1934 in Romania, numita "Pe culmile disperarii", a fost distinsa cu Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitati si cu premiul Tinerilor Scriitori Romani, distinctii foarte importante la acea vreme.

Insa poate ca un tribut pentru mintea sa stralucita, Emil Cioran a fost lovit de o maladie necrutatoare: boala Alzheimer, maladia care te face sa uiti tot. Cine esti, in ce crezi. O boala care te dezintegreaza incetul cu incetul si care te transforma treptat intr-o fiinta ce nu mai exista.

Boala Alzheimer este, in termeni medicali, o afectiune degenerativa progresiva a creierului si a sistemului nervos, care apare mai ales la persoane de varsta inaintata.

Maladia este asociata cu pierderea treptata a capacitatilor intelectuale ale individului, prin dezintegrarea neuronala, si a valorii sociale a personalitatii sale, dar si prin numeroase tulburari de comportament.

Maladia Alzheimer reprezinta forma cea mai comuna de declin mintal si poate cea mai tulburatoare, deoarece persoanele afectate au dese episoade in care memoria revine, iar disperarea si deznadejdea realizarii conditiei in care sunt ii copleseste. Iar multi dintre ei aleg calea sinuciderii.

Emil Cioran reprezinta totusi un paradox, in principal prin prisma modului cum a tratat aceasta boala, inca de la debut, si cum, in ciuda conceptiei sale si a propovaduirii sinuciderii, a ales sa-si accepte crucea pana in ultima clipa.

Extraordinarul vietii lui Cioran este ca a recomandat sinuciderea tuturor fara ca el insusi sa recurga la aceasta solutie. Scrierile sale au gasit empatie in multe suflete, salvandu-le de la sinucidere, tocmai prin formularea propriilor obsesii si implicit prin atenuarea lor.

Daca Emil Cioran ar fi ales insa sinuciderea ca solutie pentru tragedia sa, ar fi ravasit intregul univers al sufletelor care il citeau. Ar fi avut o moarte derizorie, care i-ar fi desfiintat intreaga opera si care l-ar fi aruncat in neantul comunului.

Insa cel mai cinic om a murit ca un copil, traind si acceptand fiecare pierdere adusa de prabusirea edificiului memoriei sale colosale, pastrandu-si pana in ultima clipa vestita conceptie "Totul este inutil"...

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Oscilatii ...
  • person

    "http://luiza.zboara.eu - sau - fericirea daruita de copii"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right