Factorii de risc in cancerul de san
history_edu ele.ro calendar_month 19 Oct 2006, 10:57
Cancerul de san este o realitate trista cu care se confrunta un mare procent al femeilor din ziua de azi - 70% din totalul tipurilor de cancer aparute.
Factori de risc:
Transmiterea ereditara
Mutatiile genetice transmise din partea mamei determina un risc de 85% de a dezvolta pe parcursul vietii o forma de cancer. De asemenea, si in cazul femeilor ale caror rude apropiate s-au confruntat cu o forma sau alta de cancer, riscul este crescut. De precizat ca, in cazul cancerului mamar ereditar, acesta apare la varste tinere, sub 40-45 de ani.
Ciclul menstrual aparut devreme si menopauza inaintata
Prezenta in exces a hormonilor feminini de tip estrogen influenteaza aparitia bolii. Din aceasta categorie de risc fac parte femeile al caror ciclu menstrual a aparut inaintea varstei de 12 ani, cat si cele pentru care menopauza s-a instalat tarziu, dupa varsta de 55 de ani. Cu cat prima sarcina apare mai devreme, cu atat riscul de a dezvolta ulterior cancer mamar este mai scazut.
Contraceptivele si terapia estrogenica administrata pe termen lung
Efectele controversatelor anticonceptionale nu se rezuma numai la impiedicarea unei sarcini nedorite, ci pot provoca si adevarat dezechilibre hormonale in organism, daca acestea nu sunt administrate la recomandarea si sub supravegherea medicului ginecolog.
In ceea ce priveste incidenta asupra canceului de san, anticonceptionalele luate pe o perioada mai mare de 4 ani si inaintea primei sarcini duc la dublarea riscului de cancer mamar.
Radiatiile ionizate
Atat radiatiile cauzate de exploziile atomice cat si cele rezultate din examinarile radiologice (inclusiv din mamografii!) reprezinta un factor de risc pentru aparitia cancerului mamar, mai ales daca acestea intervin la o varsta tanara a femeii.
Expunerile prelungite la soare
Efectele soarelui inceteaza a mai fi benefice in momentul in care intrecem masura! Expunerea excesiva la soare, fara a utiliza creme de protectie solara poate declansa aparitia cancerului la san.
Obezitatea
Pe langa bolile cardio-vasculare, obezitatea poate duce in timp si la aparitia cancerelor. Trebuie sa fie foarte atente femile care s-au ingrasat cu mai mult de 25 de kilograme cat si cele care, inainte de menopauza, au avut o crestere in greutate de circa 10-12 kilograme.
Alimentatia bogata in grasimi
Aportul crescut de grasimi, in special cele de provenienta animala, uleiul de floarea soarelui si uleiul de porumb, sporesc cantitatea de estrogen din organism si implicit si riscul de cancer de san.
Alti factori care pot creste riscul aparitiei cancerului mamar sunt: nodulii benigni, aparent inofensivi dar care in timp se pot maligniza, varsta - riscul cancerului de san este foarte ridicat pentru grupele de varsta 45-49 de ani, inaintea aparitiei menopauzei si 60-65 de ani.
De asemenea femeile care au avut cancer la unul dintre sani, sunt susceptibile de a dezvolta cancer si la celalalt san.
Sanii asimetricii, loviturile si traumatismele mamare repetate sunt alti factori ce pot declansa cancerul mamar.
Traumele psihice, singuratatea, depresia afecteaza in mod negativ echilibrul hormonal ducand la un risc crescut de cancer. La fel se intampla si in cazul unei vieti stresante sau a lipsei de somn.
Implantele de silicon, desi controversate, s-a demonstrat ca nu reprezinta un factor de risc in aparitia cancerului mamar.
Cartea "Invata sa invingi - cancerul de san se poate vindeca" a aparut in Romania la editura Curtea vechesi poate fi comandata direct de pe siteul editurii.
Alte articole despre