Femeile au dureri mai mari decat barbatii

Femeile au dureri mai mari decat barbatii
  calendar_month        
Batalia sexelor a fost castigata la capitolul sensibilitate la durere : femeile simt mai intens durerile decat barbatii, spun cercetatorii.

Un studiu realizat prin scanarea creierelor participantilor cu RMN a scos la iveala faptul ca femeile proceseaza durerea in parti diferite ale creierului fata de barbati.

Medicii investigau diferentele in care cele doua sexe raspund la durerea provocata de bolile cronice, precum sindromul colonului iritabil, care afecteaza mai mult femeile decat barbatii. Insa ei au descoperit mult mai mult decat atat, reusind sa raspunda unei vechi dezbateri despre sensibilitatea sexelor.

O echipa de cercetatori din Londra si Japonia, condusa de profesorul Qasim Aziz, de la Institutul Wingate pentru Neurogastroenterologie, Universitatea Queen Mary din Londra, a studiat activitatea creierului si reactiile a 16 barbati si 16 femei in anticiparea si procesarea durerii.

Studiul a implicat voluntari sanatosi, carora li s-a spus ca un balon mic va fi umflat in esofagul lor, inaintea procedurii cu durata de o secunda.

In perioada care a precedat evenimentul, femeile au avut o activitate mai redusa in zonele ce proceseaza teama si o activitate mai intensa in zonele implicate in pregatirea si planificarea miscarilor pentru a evita durerea iminenta.

La barbati, frica a fost predominanta atunci cand acestia se asteptau sa simta durere.

In cadrul evenimentului dureros, s-a observat o reactie diametral opusa in randul barbatilor, care erau preocupati mai mult de evitarea durerii.

In schimb, femeile au demonstrat activitate in zonele implicate in procesarea emotiilor si cele care simt durerea.

Prof. Aziz a declarat: "Faptul ca in timpul procesului dureros, femeile isi activau zonele din creier ce proceseaza emotiile, poate sugera un mecanism prin care femeile sa acorde o importanta emotionala mai mare stimulilor durerosi, care influenteaza felul in care acestea percep, raporteaza si raspund la durere in comparatie cu barbatii."

Una din cinci persoane sufera de boli gastrointestinale cum ar fi dispepsia si sindromul colonului iritabil, ce afecteaza de 3 ori mai multe femei decat barbati.

Simptomele precum durerea, flatulentele, balonarile, constipatia si diareea sunt cronice. IN tratament se folosesc antidepresive si analgezice, dar ele nu reusesc sa controleze simptomele.

Noile descoperiri pot duce la dezvoltarea de noi strategii medicamentoase pentru controlul durerilor.

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Astazi
  • person

    "inainte de a iubi, nu am trait cu adevarat"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right