Femeile inalte sunt mai predispuse la cancer

Femeile inalte sunt mai predispuse la cancer
  calendar_month        
Femeile inalte sunt mult mai predispuse la dezvoltarea de cancer , sustin cercetatorii. Acestia sunt de parere ca femeile inalte au un nivel mai mare de hormoni care pot duce la aparitia cancerelor.

Studiului realizat de Universitatea de la Oxford a urmarit legatura dintre inaltimea femeilor si zece dintre cele mai frecvente de cancer. Printre aceste forme se numara cancerul de san, de rinichi, ovarian sau colon. Studiul a fost realizat pe un esantion de 1 milion de femei din Marea Britanie.

Risc de cancer mai mare cu pana la 33%

Pana in prezent, printre acestea au fost identificate circa 97.000 de cazuri de cancer. Astfel, oamenii de stiintta au constatat ca inaltimea creste probabilitatea riscului de cancer.

Rezultatele au aratat ca riscul aparitiei cancerului creste cu 16% cu fiecare 10 centimetri. Astfel, o femeie cu o inaltime de peste 1,75 are un risc de cancer cu pana la 33%.

Explicatia cercetatorilor este faptul ca femeile inalte ajung la pubertate mult mai devreme decat cele cu o inaltime mai mica. Astfel, corpul acestor femei dezvolta o cantitate ridicata de estrogen, un hormon care duce la aparitia tumorilor.

"Am aratat ca incidenta crescuta a cancerului la persoanele mai inalte poate fi urmarita aproximativ acelasi nivel la populatii diferite din Asia, Australia, Europa si America de Nord. Aceasta relatie este probabil comuna mai multor tipuri de cancer si unor persoane diferite. Aceasta poate fi o manifestare a unui mecanism comun de baza, care incepe sa actioneze atunci cand oamenii cresc" afirma Jane Green, de la Universitatea Oxford.

Schimbarile hormonale si numarul de celule, vinovate pentru dezvoltarea cancerului

Schimbarile hormonale care duc la crestea in inaltime sunt legate si de schimbarile anormale care au loc la nivelul tesuturilor mamare. Aceste schimbari pot duce la cancer. O persoana inalta are si mai multe celule, ceea ce mareste riscul de cancere. Hormonul cresterii, insulina, face ca aceste celule sa se dezvolte mai repede, iar cancerul sa fie mai agresiv.

Studiul realizat de Universitatea de la Oxford a fost efectuat pe un esantion de femei cu inaltimi situate intre 152 si 175 centimetri.

In randul femeilor cu o inaltime medie se inregistreaza anual peste 850 de cazuri de cancer la 100 de mii femei. In randul femeilor scunde, rata anuala a cancerelor este de 750 de cazuri. In randul femeilor inalte, incidenta cancerului este de peste 1000 de cazuri. Cercetatorii spun ca pentru fiecare 12 centimetri in plus, riscul de cancer de san creste cu 17%, cel ovarian cu 17%, iar cel uterin cu 19%.

Femeile inalte nu trebuie sa se alarmeze

Cercetatorii mai arata ca inaltimea depinde de o multitudine de factori, precum alimentatia, infectiile din copilarie, factorii de mediu, hormonii si ereditatea. Inaltimea are avantajele si dezvantajele sale. Persoanele inalte sunt mai putin predispuse la dezvoltarea de afectiuni cardiace.

De altfel, femeile inalte nu trebuie sa se ingrijoreze in urma acestui studiu. Trebuie insa sa tina cont de acest factor. Studiul a fost realizat pentru a evidentia legatura intre inaltime si riscul de cancer. Studiul realizat la Universitatea din Oxford vrea sa contribuie la o mai bun intelegere a dezvoltarii cancerului.

Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Dumnezeu e in noi in momentele maxime din viata, http://www.youtube.com/watch?v=KMYrIi_Mt8A
  • person

    "l-am gasit pe dumnezeu, tarziu, la 33 de ani cand m-am aflat fata in fata cu moartea mea, dar l-am gasit pentru totdeauna!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right