Fibromialgia, o durere surda
history_edu ele.ro calendar_month 10 Sep 2008, 10:24
"Sunt obosita, ma doare tot corpul, mi-e rau tot timpul..." Poate suferi de fibromialgie, o boala putin cunoscuta si tratata in consecinta.
Un corp dureros si obosit
Cu toate ca fibromialgia atinge pana la 5% din populatie, in majoritate femei, ea este inca destul de putin cunoscuta. Fibromialgia se traduce ca o stare speciala de hipersensibilitate generalizata, manifestandu-se prin dureri musculo-scheletice difuze si migratoare, oboseala si intoleranta la efort. Aceste persoane au o perceptie diferita a durerii, avand un prag de sensibilizarea mai jos decat cel mediu.
Un sindrom nerecunoscut
Oboseala si durerile sunt atat de puternice incat impiedica pacientul sa isi realizeze sarcinile cotidiene. Mult timp catalogata drept boala psihosomatica, suferinta produsa de fibromialgie nu este intotdeauna luata in serios de anturaj, ca un sindrom aparte.
Abia in anul 1992 OMS a recunoscut aceasta boala ca fiind reumatismala, in timp ce inainte era considerata psihiatrica. Simptomele destul de nespecifice explica partial plimbarea pacientilor de la un medic la altul, deoarece acestia nu gasesc solutii la durerile lor.
Cauze enigmatice
Originea fibromialgiei ramane in parte necunoscuta, insa s-a constatat ca ea apare adesea dupa un traumatism (accident, boala, soc afectiv) sau o perioada de surmenare. Se evoca originea virala ca factor declansator (herpes, mononucleoza sau zona), dar si tulburarile biochimice si fiziologice.
Simptome variate
Persoanele atinse de fibromialgie sufera de:
dureri in tot corpul, difuze si variabile, simtite ca tensiuni, arsuri sau furnicaturi. Aceste dureri ale muschilor si tendoanelor se agraveaza la efort, la frig si la stres.
oboseala cronica de cel putin 6 luni. Persoanele descriu o pierdere totala a fortei, fiind obligate sa isi reduca mult activitatea.
tulburari de somn. Somnul , usor si fragmentat, nu este odihnitor.
alte semne asociate ce variaza de la o persoana la alta: dureri de cap , tulburari digestive (intestin iritabil, diaree, constipatie ), probleme de menstruatie, vezica iritabila, tulburari de memorie si de concentrare, stare depresiva si anxioasa, sensibilitate la zgomote, picioare obosite, tiuit in urechi.
Cui sa te adresezi?
Cel mai recomandabil este sa te adresezi reumatologului sau unui medic specialist in medicina interna.
Tips-uri zilnice
Caldura , sub toate formele ei, diminueaza temporar durerile. Fa bai si dusuri calde, aplica in punctele dureroase comprese calde.
Folosirea unei perne ortopedice poate sustine regiunea cervicala in timpul somnului, micsorand astfel tensiunea gatului.
Evita factorii agravanti: frigul, climatizarea, curentii de aer, pozitiile ciudate.
Alte articole despre