Fii mai smechera decat melanomul malign!

Fii mai smechera decat melanomul malign!
  calendar_month        
Nu orice pata de culoare de pe piele se va transforma in melanom. Este normal ca un adult sa aiba un numar de pete pigmentate pe piele. Acest lucru nu este o problema... doar daca ele nu-si modifica aspectul!

Ce este melanomul malign?

Melanomul malign este un cancer de piele. Acest cancer se dezvolta prin degenerarea celulelor care fabrica pigmentul responsabil de bronzare, melanocitele. Aceste celule creeaza tumori maligne de culoare maro inchis sau negru. Aceasta ultima culoare ii si da numele melanomului (din grecul "melas", care inseamna negru).

Melanomul se poate dezvolta pornind de la o alunita pre-existenta sau, mai frecvent, poate aparea la suprafata pielii in orice loc de pe corp.

O interventie simpla permite indepartarea si vindecarea melanomului malign depistat precoce (in stadiul I A). Intr-un stadiu mai avansat (stadiul IV), melanomul malign se poate extinde la alte organe ca: ganglionii, ficatul, plamanii (metastaze viscerale), care necesita tratamente mai dure si chimioterapie. Din pacate, rata de vindecare este mica in acest stadiu.

Profilul pacientului expus la risc

Melanomul malign este din ce in ce mai frecvent in tarile industrializate cu populatie alba. Aceasta crestere a frecventei se datoreaza expunerii la razele ultraviolete naturale (plaja) sau artificiale (solar). Melanomul a devenit cancerul a carui frecventa creste cu cea mai mare rapiditate la femei, imediat dupa cancerul de plaman.

Cateva criterii simple permit identificare pacientului expus la acest risc. Examineaza-ti deci alunitele daca:



ai o piele foarte alba cu pete rosii, par blond sau roscat;
te arzi usor la soare;
ai un membru de familie care sufera de melanom;
ai multe alunite, mari (mai mari de 6 mm) sau neregulate;
ai locuit intr-o tara insorita in copilarie;
mergi adesea la solar sau la plaja sau lucrezi in aer liber.

Prevenirea melanomului malign

Evitarea arsurilor de piele este cel mai bun mod de preventie. Riscul de a dezvolta un melanom creste odata cu numarul de arsuri, iar pielea imbatraneste cu fiecare agresiune. Asadar, fara plaja la amiaza si foloseste din plin crema antisolara.

Cum sa detectezi un melanom malign?

Bineinteles, dermatologul este cel mai avizat pentru aceasta. Poti totusi sa practici si auto-examinarea, deoarece oricine poate recunoaste semnele de alarma ale melanomului malign. Trebuie doar sa fii atenta la marimea, forma, conturul, culoarea si evolutia alunitelor si petelor pigmentate.

Iata ce trebuie sa verifici:

Asimetria: unele melanoame debutante sunt asimetrice, in timp ce petele pigmentate si alunitele sunt rotunde si simetrice.

Conturul: melanoamele debutante sunt neregulate si festonate, in timp ce alunitele si petele au un contur regulat.

Culoarea: melanomul in faza incipienta prezinta un aspect patat cu diferite nuante de brun si negru, in timp ce alunitele au o culoare omogena, deschisa sau inchisa.

Diametrul: melanoamele depasesc adesea 6 mm in diametru.

Recomandari