Fumatul poate cauza probleme neurologice

Fumatul poate cauza probleme neurologice
  calendar_month        
Noi cercetari sustin ca exista o legatura directa intre fumat si anumite afectiuni neurologice.


Oamenii de stiinta au descoperit ca un compus ce se gaseste in tutun provoaca celulele albe din sistemul nervos central sa le atace pe cele sanatoase, ducand la probleme neurologice severe.


Compusul, NNK, este un carcinogen, ceea ce inseamna ca devine declansator de cancer atunci cand este alterat de procesele metabolice din corp. NNK nu cauzeaza daune directe creierului, dar se pare ca provoaca neuroinflamatia care duce la tulburari precum scleroza multipla.


NNK mareste numarul de proteine ale stresului precum proteinele care actioneaza ca mesageri intre celule. Asta demostreaza ca NNK declanseaza un raspuns exagerat de la celulele imunitare ale creierului, numite microglia. In mod normal, celulele microglia ataca celulele deteriorate sau nesanatoase, dar cand sunt provocate de NNK, ataca chiar si celulele sanatoase, sustin cercetatorii.
Cercetarile noastre dovedesc ca acei compusi ai tutunului, NNK, pot activa in mod semnificativ microglia, care ulterior afecteaza celulele nervoase", a sustinut cercetatorul Dr. Anirban Basu, cel care a condus studiul.


Din moment ce NNK este prezent in toate produsele ce contin tutun, poate intra in sistem si prin masticatie. Chiar si fumul la mana a doua contine niveluri inalte de NNK si poate avea un efect daunator asupra creierului, au mai adaugat cercetatorii.

Recomandari