Fumatul si poluarea - factori de risc pentru cancerul pulmonar

Fumatul si poluarea - factori de risc pentru cancerul pulmonar
  calendar_month        
Cu ocazia Lunii Internationale de Lupta Impotriva Cancerului Pulmonar, Liga RomA¢nAA de Cancer si Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) continua si in 2012 campania de preventie, informare si educare cu privire la cancerul pulmonar: aA€AzRespira ADANC si gandeste-te BINE!aA€At. In acest an, mesajul campaniei este aA€AzO radiografie ii poate salva pe cei dragi!aA€At. Campania este sprijinita de Roche Romania, Carrefour Romania si Radio Romania Actualitati.


Radiografia, cea mai simpla forma de diagnosticare precoce

In fiecare an, peste 1.200.000 de oameni mor din cauza cancerului pulmonar. Adica o persoana la 30 de secunde, ceea ce face ca aceasta forma de cancer sa inregistreze cea mai mare rata de mortalitate dintre toate tipurile de cancer, depasind inclusiv cancerul de prostata sau pe cel mamar.

In tarile din Europa Centrala si de Est sunt inregistrate anual 119,419 noi cazuri si 108,982 decese prin aceasta boala. In Romania, datele Globocan 2008 arata ca exista o incidenta de 8,387 cazuri noi pe an la barbati, ocupand locul intai ca numar al imbolnavirilor prin cancer (22,4% din totalul cazurilor noi de cancer la barbati). 7,581 de barbati mor anual in Romania din cauza cancerului pulmonar, ceea ce reprezinta 27.7% din totalul deceselor cauzate de cancer la barbati, locul intai, din pacate, si la acest capitol.

Conform aceleasi surse, la femei se inregistreaza in tara noastra o incidenta a cancerului pulmonar de 1,997 cazuri noi pe an, ceea ce plaseaza aceasta forma de cancer pe locul 4 din totalul imbolnavirilor prin cancer, la femei. 1,846 de femei isi pierd viata in fiecare an din cauza cancerului pulmonar (9.8% din totalul deceselor prin cancer la femei).
Aceaste statistici incredibile au cauze multiple, dar pot fi imbunanatite printr-o singura modalitate de diagnosticare timpurie: radiografia pulmonara. Iata de ce obiectivul principal al campaniei este acela de a-i face, in pricipal pe cei cu varsta de peste 40 de ani, sa se adreseze pentru un consult medicului de familie, care le poate recomanda efectuarea unei radiografii pulmonare, daca este nevoie.

Acestea sunt cai simple si la indemana tuturor pentru prevenirea si diagnosticarea din timp a acestei maladii necrutatoare, cu atat mai mult cu cat, de cele mai multe ori, boala este descoperita tardiv, in stadii avansate, cand exista putine optiuni de tratament.A

Dr. Iustina Fusu, Vicepresedinte Liga Romana de Cancer: aA€AzSi anul acesta, ca si anul trecut, continuam campania de lupta impotriva cancerului pulmonar si suntem alaturi de oameni in acest demers, prin diverse cai de comunicare, astfel incat sa ii responsabilizam si sa-i facem sa constientizeze gravitatea acestei afectiuni. Radiografia pulmonara este o investigatie cu raze X si din acest motiv, pentru efectuarea ei, recomandam ca cei interesati sa mearga mai intai la medicul de familieaA€At.

Aerul care ne poate imbolnavi

Agentia Europena de Mediu arata, in raportul realizat pe anul 2012, ca aproximativ o treime dintre locuitorii europeni care traiesc in mediul urban sunt expusi poluarii si ca efectele asupra sanatatii acestora sunt deosebit de daunatoare.

aA€AzCeea ce respiram in fiecare zi e din ce in ce mai otravit, mai toxic, mai poluat. Intr-o lume plina de automobile si tigari vesnic aprinse pretutindeni, praf si cosuri industriale, trebuie sa ne protejam. Ceea ce trebuie sa stim este ca bolile de plamani sunt din ce in ce mai frecvente atat pentru fumatori, cat si pentru nefumatori. Nu se poate spune cine a murit din cauza fumatului si cine din cauza a ceea ce respira zi de zi. Nu esti protejat daca nu fumezi. Nu e suficient. Cu totii trebuie sa mergem la control in fiecare an pentru a depista din timp cancerul de plamani. Nu trebuie sa negociem propria noastra sanatate. Nu amanati consultul medicului. Este important sa aflati din timp si sa fiti sanatosi pentru dumneavoastra, pentru copii si pentru familieaA€At, a continuat dna. Dr. Iustina Fusu, Vicepresedinte al Ligii Romane de Cancer.

O campanie la nivel national

Iata de ce campania de anul acesta, care va avea loc intre 15 noiembrie si 15 decembrie, va cauta sa informeze cat mai coerent, mai concis si mai pragmatic atat despre factorii de risc care pot favoriza aparitia cancerului pulmonar, cat mai ales despre formele de prevenire si de diagnosticare din timp a bolii.

Mesajul central al campaniei este acela de a-i indemna pe oameni sa mearga la consult impreuna cu cei apropiati si sa verifice daca este sau nu cazul sa faca o radiografie pulmonara. Pentru ca aA€Azo radiografie facuta la timp poate salva viata celor dragi.aA€At

Canalele de acoperire media includ prezenta la metrou, panouri outdoor atat in Bucuresti, cat si pe cateva artere nationale importante (Deva, Focsani, Sibiu, Iasi, Targu-Mures, Timisoara), spoturi radio difuzate de Europa FM si Radio Romania Actualitati, inserturi in ziarul Libertatea, precum si expunere neconventionala in galeriile Carrefour din Bucuresti, Cluj, Focsani, Suceava, Pitesti, Ploiesti si Constanta.

Controlul este vital

Principalul factor etiologic implicat A®n apariA£ia bolii este fumatul, raspunzand de aproximativ 90% din cazuri la barbati si 70% din cazuri la femei. IncidenA£a de apariA£ie a cancerului pulmonar depinde foarte mult si de momentul A®n care individul se apucAA de fumat (varsta), numAArul de ani dedicaA£i fumatului, numAArul de A£igAAri fumate, conA£inutul A®n nicotinAA al A£igAArilor fumate, perioada de cand a abandonat fumatul, dar si de perioada A®n care este expus unor alA£i factori de risc.

SpecialiAAtii estimeazAA cAA un individ care fumeazAA mai mult de un pachet de A£igAAri pe zi are un risc de a dezvolta cancer pulmonar de 20 - 25 de ori mai mare comparativ cu un nefumAAtor. DacAA persoana renunA£AA la fumat, riscurile de apariA£ie a cancerului se reduc treptat A®n timp, A®nsAA destul de greu.

Probablitatea de apariA£ie a cancerului pulmonar este relativ redusAA pA¢nAA la vA¢rsta de 39 de ani (pentru ambele sexe), A®nsAA apoi A®ncepe sAA creascAA pe mAAsurAA ce individul A®nainteazAA A®n vA¢rstAA. Maximul incidenA£ei este A®n jurul varstei de 70 de ani. De aceea, tuturor celor peste 40 ani le este recomandata cel putin o vizita anuala la medicul de familie.

aA€AzO radiografie ii poate salva pe cei dragi!aA€At
Recomandari