Fumul din seminee si sobe: mai rau decat tutunul!

Fumul din seminee si sobe: mai rau decat tutunul!
  calendar_month        
Odata cu iarna revin si serile la gura sobei. Ai grija insa: fumul produs prin arderea lemnului nu este chiar inofensiv! El emite mii de substante toxice!

Potrivit specialistilor, fumul de lemn degaja pana la 7 000 de substante toxice, cancerigene, mutagene, iritante si urat mirositoare. Unele dintre ele sunt prezente si in fumul de tigara, cum este monoxidul de carbon si anumite particule fine care sunt la originea problemelor respiratorii grave.

Alti compusi chimici, mai putin cunoscuti, sunt capabili sa creasca numarul bolilor respiratorii si cardiovasculare, fara sa mai amintim si simptomele lor minore, cum ar fi: tusea, durerile de cap, iritatia ochilor si a gatului.

Cum te poti proteja de fumul daunator?

Nici nu se pune problema sa nu te mai bucuri de o seara la gura sobei! Totusi, trebuie sa stii cum sa te protejezi pentru a evita neplacerile.
Vetrele deschise sunt cele mai poluante, de aceea trebuie sa alegi un semineu sau o soba cu vatra inchisa. Cele mai performante seminee degaja fumul direct in camera de combustie, eliminand astfel pana la 90% din emisiile toxice.

Nu lasa niciodata focul mocnit, deoarece acesta prelungeste expunerea la fum.

Nu pune in soba decat lemn uscat! Lemnul destinat acestei utilizari trebuie lasat sa se usuce cel putin 6 luni la exterior. Apoi, el se conserva acoperit si ridicat de la sol.

Nu pune niciodata pe foc cartoane, plastice si gunoaie. Aceste materiale emit substante nocive. Acelasi lucru etse valabil si pentru lemnul vopsit sau aglomerat.

Aeriseste adesea si protejeaza copiii: ei sunt mult mai sensibili decat adultii la emisiile toxice.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right