Ghidul produselor alergene pe teritoriul UE
history_edu ele.ro calendar_month 01 Oct 2008, 13:46
Datorita faptului ca vizitam fara restrictii mai toate tarile europene, s-a stabilit ca este necesar sa existe un ghid al alergiilor in toate limbile Uniunii Europene. Astfel incat s-a realizat o lista pe intreg teritoriul Uniunii Europene ce contine urmatoarele ingrediente care trebuie sa fie in mod obligatoriu si fara exceptie indicate pe ambalajul produselor. Aceste prevederi nu sunt obligatorii pentru Rusia si Turcia.
Ghidul de alergii in limba romana cu traducere in toate limbile Uniunii Europene il puteti gasi aici http://www.eccromania.ro/publicatii si astfel va puteti intocmi cardul personal de alergii cu ajutorul acestui dictionar.
Urmatoarele igrediente sunt marcate cu albastru in dictionar datorita faptului ca sunt obligatorii a fi trecute pe etichete. Celelalte nu sunt obligatorii a fi trecute, insa trebuie sa le cunoastem traducerea pentru ca sunt alergeni des intalniti.
Cereale care contin gluten (de exemplu, secara, grau, orz, ovaz, grau spelt, grau mare sau suse hibrid ale acestora) si produse derivate
Crustacee si produse derivate
Oua si produse derivate
Peste si produse derivate
Arahide si produse derivate
Soia si produse derivate
Lapte si produse derivate (inclusiv lactoza)
Fructe nucifere, precum migdale (Amygdalus communis L.), alune de padure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci pecan (Carya illinoiesis, K. Koch), anacard (Anacardium occidentale), nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de Queensland si nuci de Macadamia (Macadamia ternifolia) si produse derivate
Telina si produse derivate
Mustar si produse derivate
Seminte de susan si produse derivate
Dioxid de sulf si sulfiti de concentratii de peste 10 mg/kg sau 10 mg/litru exprimate ca SO2
Alte articole despre