Gripa porcina bate si la usa ta! Cum ii raspunzi?

Gripa porcina bate si la usa ta! Cum ii raspunzi?
  calendar_month        
Gripa porcina este o infectie respiratorie acuta, extrem de contagioasa, provocata de virusi gripali de tip A, care afecteaza porcii. Virusul se raspandeste intre porci prin aerosoli, deci prin contact direct si indirect, iar porcii purtatori de virus sunt asimptomatici.

Virusii gripei porcine apartin de obicei subtipului H1N1 (a nu se confunda cu H5N1 al gripei aviare!), insa circula si alte subtipuri (H1N2, H3N1, H3N2). Desi virusii gripei porcine sunt in general specifici si infecteaza doar porcii, uneori ei pot trece bariera speciilor si infecteaza si omul.

Este pentru prima data cand cercetatorii descopera o tulpina aviara, doua tulpini porcine si una umana in acelasi virus.

Simptomele si diagnosticarea gripei porcine la om

Simptomele gripei porcine la om se aseamana in general foarte mult cu cele ale unei gripe sezoniere, putand varia de la cazuri asimptomatice pana la pneumonie si chiar moarte.

Din cauza acestei asemanari cu banala gripa si cu alte afectiuni respiratorii, gripa porcina este dificil de recunoscut de catre pacient, si se depisteaza doar prin consult de specialitate. Atunci cand este asimptomatica, gripa porcina poate trece neobservata si astfel virusul se raspandeste.Unde s-au inregistrat cazuri de infectare la om?

Dupa cum probabil ai auzit, pana acum au fost confirmate cazuri de contaminare cu gripa porcina la om in Mexic (100 morti, 1000 cazuri suspecte), SUA (20 cazuri), Canada (6 imbolnaviri) si sunt suspectate 8 cazuri in Spania.

Poti consuma carne de porc?

Da! Gripa porcina nu se trasmite la om prin consumul de carne infectata, cu conditia ca aceasta sa fie bine gatita, la temperaturi inalte (nu in sange). Virusul gripei porcine este distrus la 160 o C.

Exista un risc pandemic?

Majoritatea oamenilor, dar mai ales aceia care nu au avut niciodata contact cu porcii, nu au imunitate pentru a lupta cu virusul gripei porcine. Daca virusul reuseste sa se transmita de la om la om pe cale virala, se poate declansa o pandemie . Gravitatea pandemiei este dificil de prezis, ea depinde de virulenta virusului si de imunitatea oamenilor, dar si de o anumita protectie oferita sau nu de anticorpii formati de la gripa sezoniera.

Exista un vaccin ce ne poate proteja?

Nu exista niciun vaccin contra virusului gripei porcine transmis la om. Nu se stie daca vaccinurile obisnuite contra gripei sezoniere ne protejeaza in vreun fel, iar virusii gripali se modifica repede. De aceea este important sa se dezvolte un vaccin special pentru virusul gripei porcine. Expertii cred ca H1N1 rezista la medicamentele antivirale amantadina si rimantadina, insa este mai sensibil la molecule mai recente, precum osteltamivir si zanamivir.

Ce poti face sa te protejezi?

Deocamdata, in Romania nu exista niciun caz de contaminare cu gripa porcina, insa intotdeauna e bine sa te protejezi. Ce poti face contra unui dusman invizibil precum este acest virus? Nu prea multe, insa trebuie sa te asiguri ca la primul semn de stare gripala vei fi la medic!

Spune-ti parerea despre gripa porcina pe Forum !

Sursa: OMS

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Proiectele pe fonduri nerambursabile
  • person

    "despre fonduri europene nerambursabile"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right