Hepatitele: motive sa te depistezi
history_edu ele.ro calendar_month 30 Oct 2008, 09:21
Provocate de virusi, hepatitele afecteaza ansamblul tesutului care constituie ficatul. Ele sunt insotite de o reactie inflamatorie ce poate evolua spre ciroza sau cancer. Principalele trei hepatite sunt cele denumite prin literele A, B si C.
Hepatita A
Mod de transmitere: consumul de fructe de mare (in special) si de apa contaminata, igiena defectuoasa a mainilor, virusul fiind excretat in fecale.
Perioada de incubatie: 15 zile - 7 saptamani.
Simptome: oboseala persistenta, febra, probleme digestive, ingalbenire (mai ales la adulti). La copii, hepatita A trece adesea neobservata.
Tratament: niciunul. Hepatita A se vindeca de la sine in aproximativ 3 saptamani fara sa lase sechele.
Preventie: exista un vaccin, care se recomanda turistilor ce merg in tari cu incindenta mare de hepatita si persoanelor expuse profesional.
Hepatita B
Mod de transmitere: relatii sexuale, obiecte contaminate cu sange infectat (seringi, periuta de dinti, lama de ras, piercing-uri), contaminare de la mama la nou-nascut.
Perioada de incubatie: 1.5 - 5 luni.
Simptome: adesea niciun simptom, febra cateodata, dureri articulare si musculare, oboseala, ingalbenire. In 90% din cazuri, virusul dispare spontan. In celelalte cazuri, el poate evolua spre ciroza sau cancer de ficat.
Tratament: bi-terapie sau tri-terapie (asociere de doua sau trei medicamente). Tratamentul stopeaza evolutia bolii, insa nu o vindeca.
Preventie: exista un vaccin, insa se banuieste ca el ar putea declansa scleroza in placi la adulti. In schimb, copiii il tolereaza bine. Hepatita B este o boala transmisibila pe cale sexuala, de aceea purtarea prezervativului este necesara daca nu suntem vaccinati.
Hepatita C
Mod de transmitere: prin obiecte murdare de sange infectat, ca si la Hepatita B, si prin contaminare de la mama la nou-nascut.
Perioada de incubatie: 15 zile - 6 luni.
Simptome: la fel ca in cazul Hepatitei B. In 20% din cazuri, Hepatita C se vindeca spontan, dar in 80% din cazuri ea duce la complicatii (ciroza, cancer de ficat).
Tratament: bi-terapie. Vindecarea este obtinuta in peste 50% din cazuri.
Preventie: nu exista un vaccin.
Depistarea: in ce cazuri e necesara?
Depistarea este recomandata in cazul persoanelor considerate la risc: transfuzii riscante, consum de droguri (chiar daca acum mult timp), parteneri sexuali multipli, membri ai familiei purtatori de virus, piercing-uri , tatuaje, acupunctura.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
13 09 2006
- person
"cateodata imi ajunge o pasare in zbor sa fiu sa-mi rasfir aripile-mi nude prin aerul ce"