Hiperacuzia - alergia la sunete

Hiperacuzia - alergia la sunete
  calendar_month        
Hiperacuzia este o boala debilitanta, care face ca orice sunet din viata de zi cu zi sa fie perceput ca foarte puternic. Cei care sunt alergici la sunete au dureri in urechi ori de cate ori auzul lor este stimulat.

Hiperacuzia este o hipersensibilitate la sunetele al caror volum este considerat normal de majoritatea oamenilor, explica Dr. Veronica Kennedy, specialist la NHS Bolton.

Sunetele care devin dureroase variaza de la o persoana la alta. La unii oameni, problema poate fi ocazionala si usoara, insa la altii ea ajunge sa le limiteze viata, pana in punctul in care inceteaza sa mai iasa afara din casa si isi conduc viata in jurul unui spatiu cat mai linistit cu putinta.

Expertii estimeaza ca intre 2 si 5% din populatia adulta sufera de hiperacuzie, dar cauzele bolii sunt neclare.

O teorie spune ca boala ar fi declansata de expunerea la un sunet tare si surprinzator, iar alta teorie afirma ca hiperacuzia ar fi provocata de un eveniment stresant sau o trauma, de exemplu de un accident. Dar in toate cazurile, efectul este acelasi: nivelul auzului intern este resetat.

Multi oameni care sufera de hiperacuzie poarta dopuri pentru urechi, in speranta ca zgomotele se vor reduce. Expertii spun ca acesta e cel mai rau lucru pe care il pot face.

Dr. Kennedy explica: "Cand auzi un sunet, creierul ii interpreteaza nivelul , apoi il traduce astfel incat sa-l auzi bine.

Daca sunetul este inabusit pentru ca porti dopuri, creierul nu face decat sa dea volumul intern mai tare, astfel incat sunetul sa fie auzit.

Apoi, cand scoti dopurile din urechi, orice sunet se aude si mai tare. Asa ca iti pui iar dopurile, iar creierul da si mai tare volumul intern. E un cerc vicios."

O problema fundamentala este lipsa constientizarii hiperacuziei in randul populatiei si chiar in randul medicilor, spune Dr. Kennedy.

"Adesea, oamenii sunt gresit diagnosticati cu infectii ale urechii, probleme sinusale sau, si mai comun, acufene."

Diagnosticarea gresita provoaca anxietate pacientilor care trebuie sa traiasca zi de zi cu aceasta boala mizerabila.

Hiperacuzia este cel mai probabil generata de cauze fizice, cum ar fi o rana la cap, sau de expunerea exagerata la zgomote puternice. Dar si anxietatea joaca un rol important.

Pacientul trebuie sa-si rezolve in primul rand problema anxietatii, iar apoi hiperacuzia se poate trata extrem de repede.

Hiperacuzia se poate trata si prin desensibilizare, procedeu prin care pacientului trebuie sa asculte zgomote la nivele din ce in ce mai mari.

Autor: Nuage

Recomandari